Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015–11–02)  (3)

Mokslo ir technikos pasaulis praeitą savaitę jaudino nauja medžiagos faze, kancerogeniška mėsa ir kaip smegenys ištrina nesvarbius prisiminimus


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fazė atrasta – neregėta nelaukta

Savaitė fizikams buvo įdomi, nes viena mokslininkų komanda iš JAV atrado naują medžiagos fazę – ją charakterizuoja neįprastas elektronų išsidėstymas ir nesirėmė jokiu teoriniu spėjimu.

Fazių netvarka

Tuo tarpu Purdue universiteto komanda stebėjo fazės pasikeitimą, kuris, manyta, neįmanomas – tam tikromis sąlygomis elektronai perėjo iš topologiškai tvarkingos fazės į fazę su pažeista simetrija.

Garsinis traukiklis

Šiek tiek žinių iš taikomosios fizikos barų – bendromis pastangomis Britanijoje išrastas garsinis traukimo spindulys – juo pakeliami ir judinami objektai.

Voyager 1 sakvojažo paslaptys

Naujienos iš kosmoso – tyrėjų komanda, susijusi su keliomis JAV institucijomis paskelbė išsprendę Voyager 1 kelionės į tarpžvaigždinę erdvę mįsles – o būtent, kodėl jis fiksavo magnetinį lauką, nederantį su kitais zondo stebėjimais.

67P deguonies kaukė

Komanda, tirianti Rosetta zondo, pasiųsto tirti 67P kometą, duomenis pranešė radusi molekulinio deguonies – didelis netikėtumas.

Šonas šyla…

Prisimenant globalinį atšilimą, okeanologų ir aplinkos tyrėjų komanda iš kelių JAV organizacijų paskelbė savo atlikto tyrimo rezultatus, rodančius, kad šylantis vanduo yra pagrindinis Naujosios Anglijos menkių populiacijos nykimo faktorius Meino įlankoje.

…šonas kyla

NASA tyrimas parodė, kad Antarktidos ledo skydo masė auga, o ne mažėja – prisninga daugiau, nei ištirpsta.

Oficialus vėžys

Kitos naujienos; JT agentūros pranešimas nuskambėjo visame pasaulyje, pranešęs ~800 tyrimų apžvalgą, parodžiusią, kad dešros ir kumpiai sukelia vėžį ir kad raudona mėsa „tikriausiai“ irgi sukelia.

Geriausia (kol kas) baterija

Labiau optimistinė gaida – Cambridge'o universiteto komanda paskelbė, kad jų naujas dizainas nutiesia kelią „geriausiai“ baterijai – ličio–deguonies baterijai, kurios bandymai rodo >90% efektyvumą – be to, ji gali būti įkrauta/iškrauta >2000 kartų.

Taupiau – pamiršti

Pabaigai, jei kada įtarėte, kad jūsų smegenys kažkaip atsikrato nereikalingų dalykų, gali būti, kad esate teisus, nes Lundo universiteto (Švedija) komanda išsiaiškino, kad kartais smegenys pamiršta, tausodamos energiją – jų tyrimas parodė, kad smegenys kartais tiesiog ištrina ką nors, ką buvote išmokę, manydamos, kad tai nereikalinga, kad geriau panaudotų energiją.

Bob Yirka
phys.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(25)
(0)
(25)

Komentarai (3)