Socialinės politikos revoliucija Suomijoje: kiekvienas suomis gaus po 800 eurų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

hamann 2015-11-04 15:29
Savo kvailumo ir neapsiskaitymo viešai demonstruoti nebūtina. Nes: 1. 600 eurų jie negaus, nes tie 600 skaičiuojami jiems teikiamoms paslaugoms, kaip sveikatos apsauga, švietimas ir pan. Į rankas ~ 70 eur/mėn. 2. tie 600 eurų sukurs naujas darbo vietas lietuviams ir sukasi Lietuvos ekonomikoje. 3. Jei jau lyginant su pabėgeliais, tai kekvienas Lietuvos pilietis kas mėnesį "gauna" nesulyginamai didesnes sumas nei 600. Ar galvoji, kad sveikatos apsauga, policija, greitoji, gaisrinė, švietimas, teisinė sistema, poliklinikos ir visa kita už ką nemokate, nieko nekainuoja?
Aidas 2015-11-04 15:41
Che, tu teisus tik vienu atveju. Jei valstybe turi pakankama biudzeta, kad duoti kiekvienam kazkiek Eu. O bet taciau. Is kur atsirado toks biudzetas? Is sukurtos vertes ir mokesciu surinkimo. Ar taip gali buti visada? Jokiu budu. Ekonomika turi tendencija svyruoti. Tereikia mokesciams nueiti i seseli ir projektas zluges. Cia tik trumpalaikis dalykas, kai biudzete pliusas. Kai minusas, tai neliks 800 Eu Suomijoje ar 200 Eu Lietuvoje.
Che 2015-11-04 15:44
O kiti pinigai, tai nesiskuks viduje? Pabėgelių pinigai suksis, o duoti lietuviui tai sustings ore? Nekurs "vertė" ir gaus tuo 600 eurų, tiesiogiai ar ne, koks skirtumas? Bet jie gulės pilvus išpūtę. Bet tik jeigu lietuvis gaus iš karto šakės. Matai, Vokietijoje miljonai pabėgelių daug daugiau gauna už nieko neveikimą ir negriūna niekas. Sklebia kad miljonas per metus atslinks. Tai Lietuvos mastais apie 30 000. Ir visiems išlaikymui skirs po 600 eurų. Tai per mėnesį 18000000 eurų . Pagal Lietuvos mastus ir išmokų dydžius. Bet antplūdis vis auga. Suvoki, kokie pinigai skiriami už nieko neveikimą?
hamann 2015-11-04 15:50
Tu skaitai ką Aidas rašo ar ne? Galėtum konfortiškai gyvent už 70 eur per mėnesį? Pabėgeliams išmokos nutraukiamos kai tik jie susiranda darbą. Apie Vokietiją, matau tu nežinai nieko, tad kam lygini? Tau už nieko neveikimą (jei pvz nieko neveiki) irgi skiriami pinigai. kuo tu skiriesi nuo pabėgelio? Remiantis tavo logika, lietuviai emigranta emigravę į Norvegiją, irgi neturėtų gauti jokių pašalpų? Jokių nemokamų paslaugų ir pan? P.S. Turbūt net nesuvoki, bet įvairių karo pabėgelių Lietuvoje gyvena jau metų metus. Bet kai nieks to nežino, tai niekam ir galvos neskauda
Che 2015-11-04 16:04
1. Tu skaitei ką rašiau apie bendrą valstybės kapitalą? 2. Pabėgelis gali ir neieškoti darbo, o gauti paslaugų paketą už 530 eurų, plius 70 grynais ir sau kebabus nelegaliai kepti. 3. Skaičiai pateikti. O dar yra dosniųjų, kurie ir 50 000 pabėgelių nori. 4. Bedarbius, invalidus, vaikus, pabėgelius. Kokią jie teisę turi imt iš dirbančiųjų, jau nekalbant apie svetimšalius. 5 . Kodėl aš negaliu atsirėžt valstybės žemės ploto ir paskelbti savo nuosavybe? Kas valstybės turtu gali naudotis? 6. Kodėl turiu laikytis įstatymų? Kas man mainais duota bus? Kodėl negliu reikalauti, jeigu matau kad įstatymų vingrybės parankios ne viesiems, o sukurtos privelgijuotiems.
Shinigami 2015-11-04 19:25
Kiek man yra žinoma pinigai ant medžių neauga. Jei nori kam nors duoti pinigų visu pirma juos pats turi gauti. Kaip jų gauti? Tai jau kitas reikalas. Vieni gauna iš naudingųjų išteklių, jei jų daug turi. Kiti gauna už technologinius išradimus. Kiti juos gauna už intelektinius produktus. Ir t.t. Skirtingi darbai yra skirtingai įvertinti. Vieni produktai skirti masiniam naudojimui kiti lokaliam naudojimui. Vienus pagaminti reikia daug lėšų, kitiems nedaug lėšų (lyginant su pelnu). Dėja, Lietuvoje nėra naudingųjų išteklių už kuriuos butu galima daug uždirbti. Lietuvoje nekuriamos aukštosios technologijos masiniam naudojimui. Yra aukštu technologijų, bet jos lokalaus naudojimo, tad ir pelningumas nėra didelis. Tas pats ir su intelektiniais kūriniais ypač kai masiškai paplitęs piratavimas. Lietuvoje verslininkai godus ir nesirūpina našumo didinimu? Tai kad kiekvienas dirbantys yra verslininkas. Nes dirbantys parduoda savo darbo jėga, žinias ir įgūdžius už su klientu (darbdavių) sutarta kainą. Jei aiškini kad kažkuris verslininkas nemoka daryti verslo, tai reiškia, kad tu moki tai daryti geriau (kitaip neaiškintum kaip dirbti) tai gali pats pradėti savo verslą ir jį daryti tobulai. Kas trukdo? Mano bendradarbė susitiko su savo kursioku kuris dirba kelių projektavime. Jei tuo metu savo darbe reikėjo suprojektuoti kelią, bet ji kelių neprojektuoja. Tai nežino kaip tai daryti, tai paklausė savo buvusio kursioko. O jis atsakė, kad tegu pasirašo su juo sutartį dėl kelio projektavimo už atlygi, nes nemokamai savo žinių nedalina. Bei tas pats kursiokas jei pasakė, kad jam ankstesniame darbe atlyginimas pasidarė per mažas (nes jo žinios ir įgūdžiai patobulėjo ir kaina pasidarė per maža už juos) tad išėjo iš darbo ir pasidarė laisvai samdomu darbuotojų. Ir dabar uždirba daugiau nei anksčiau. Nes žino ką jis moka ir gali ir žino kiek tai yra verta.
Auksine Logika 2015-11-04 20:06
Siaip tai ne - verslininkas turintis darbuotoju turi atsakomybe uz darbuotojus. Todel pagal bendra logika jis privalo parupinti pakankamai pneumatiniu plaktuku jei tam yra galimybes, nes tada ne tik pats daugiau uzdirbtu bet ir darbuotojai kurdami daugiau vertes galetu daugiau uzsidirbt ir geriau gyvent. Bet deja protingu verslininku yra reta. Paciam yra teke dirbt pas toki skrudza kuris sau nauju masinu kolekcija prisipirkes skundziasi kokie sunkus laikai. Nors galejo uz maza 20k litu investicija padidint visu darbo nasuma 500%+
lape 2015-11-04 20:38
Atsiprašau, kad patrumpinau citatą, bet turiu kausimą - kiek uždirbtu pats kiečiausias verslininkas ar specialistas negyvenamoje saloje? Tam, kad jie galėtu gauti algas ar kaupti turtus, turi būti iš ko juos numelžti. Ir iš ubagų daug neišmelši, bet ne visiem tai suprantama.
Kyborg 2015-11-04 21:21
Nepagražinai? Papasakok investicija į ką gali padidint darbo našumą 5 kartus?
Aidas 2015-11-04 21:30
Jei, Lape, cia turi minty 800 suomiu euru, tai gaunasi, kad verslininkas duoda nabageliui tuos 800 eu, kad uz lygiai tiek pat tas nabagelis pas ji apsipirktu plius dameta panasiai antra tiek tu 800 eu administravimui.
Artojas 2015-11-04 22:31
Koks klausimas, toks bus ir atsakymas. O atsakymas dėl uždarbio dydžio yra toks - BEGALYBĖ. Tiesiog ką tu laikai kietu verslininku, specialistu? O dėl negyvenamos salos šiek tiek nusikalbėjai. Ir toje saloje yra resursų, kuriuos galima naudoti pragyvenimui susikurti. Yra medžių (būstas, kuras), galbūt kažkokių gyvūnų (maistas, drabužiai). O tai jau yra kuriama vertė. Pinigų tokioje situacijoje, aišku, nebūtų, bet jeigu gyveni vienas saloje, tai toks ekvivalentas praranda savo egzistencijos prasmę. Kita vertus, jeigu negyvenama sala tebūtų tik smėlis, tada atsakysiu kiek ciniškiau - tokiu atveju mirtum. Tačiau esmė yra tokia - tau nebūtina iš kažko numelžti kažką, kad būtum pats turtingas. Kad būtum turtingas, turi kurti vertę kitiems rinkos dalyviams. O va už sukurtą vertę verslas gauna pajamas, iš kurių, protingai valdant finansus, išeina ir pelnas. Taip pat iš to darbuotojai gauna ir atlyginimus. Aišku, yra tokių spekuliatyvių schemų, kur pinigai iš tiesų numelžiami. Pavyzdžiui, piramidė, kai, supaprastintai tariant, tu pervedi eurą, kitas tris eurus, tu gauni du, o tu apie tai praneši kitiems, kad galima iš to daug uždirbti. Tada visi masiškai pradeda vesti pinigus į tą piramidę, o koks nors sukčius susirenka pelną ir, kai mato, kad piramidės išlaikyti nebeįmanoma, nusiplauna ir su likusiais pinigais, dėl ko pats užsidirba ir, jeigu nesusiduria su teisinėmis problemomis, dar ir gerai prasigyvena. Tokiu būdu vertė tikrai nesukuriama, žvelgiant tik į pirminį pinigų gavimo būdą (sakau, kad pirminį todėl, jog tie gauti pinigai gali būti vėliau protingai panaudoti kuriant tikrą vertę, tačiau čia jau tik galimo varianto nusakymas, ir realiai būtų visaip), tačiau tokie modeliai šiais laikais ilgai neužsilaiko, ir yra gana greitai išaiškinami, nes finansinis raštingumas lyg ir auga.
Aidas 2015-11-04 23:28
Parasysiu Lapei trumpiau. Pirminiai ekonomikos resursai yra gamtos istekliai ir zmoniu darbas kuriant verte is tu istekliu. Pas ka koncentruojasi kapitalas, tame tarpe ir sukurtos vertes ekvivalentas pinigai, yra ne vien ekonomikos, bet ir socialinio teisingumo klausimas. O tai reiskia, kad tai yra gilus filosofinis klausimas. Ir vienareiksmio atsakymo i ji nebus, nes visi turime skirtingu interesu. Ekonomikos dalykai ir socialinis teisingumas nebutinai sutampa.
hamann 2015-11-05 08:06
Paradoksalu, bet pas auksinę logiką su logika prastai. Šiaip tai darbdavio ir darbuotojo, darbo santykius, pareigas ir teises reguliuoja darbo kodeksas ir kiti darbo teisiniai dokumentai. O pats verslas yra privati nuosavybė ir savininkas su juo elgiasi kaip tinkamas (įstatymų ribose). Ir tikrai ne darbuotojas sprendžia ar jam reikia pniaumatinio plaktuko ar ne. Sprendžia verslininkas, ar jam tas plaktukas atsipirks ar ne, jei atsipirks tai kada atsipirks ir pan. Negaliu analizuot konkretaus atvėjo, nes daug nežinomūjų, tačiau jo naujų mašinų kolekcija nėra tavo reikalas, nes: 1. Jos gali būt visiškai iš kitų pajamų. 2. Mašinų kolekcija nepadaro, verslo lengvesniu, tad gal išties sunkūs reikalai versle dėl išaugusios konkurencijos ar pan. 3. Prie ko čia išvis jo mašinos? tai yra jo privati nuosavybė. Tau gi darbdavys nesako: "tau nereik didesnio atlyginimo, nes ir taip su brangiu laikrodžiu vaikštai". Kas liečia darbą, jei jautiesi nevertinamas - keiti darbą. + Artojo ir kyborg argumentai į tavo eilinę rašliavą.