Atverti nauji toliai: mokslininkai aptiko tolimiausią Saulės sistemos objektą (Video)  (0)

Astronomai, atlikę stebėjimus su „Subaru“ teleskopu Japonijoje, aptiko tolimiausią saulės sistemos objektą, skriejantį net už 15,5 mlrd. kilometrų nuo Saulės – bemaž triskart toliau nei Plutonas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų teigimu, galimai ledinis objektas, kuriam suteiktas laikinasis vardas V774104, yra 500–1000 km skersmens. Atliekant tolimesnius jo stebėjimus tikimasi nustatyti tikslesnę jo orbitą Saulės sistemoje ir formą, skelbia BBC.

Šį objektą aptiko tyrėjų komanda, kuriai vadovavo Scottas Sheppardas iš Carnegie mokslo institucijos ir Chadas Trujillo iš Gemini observatorijos Havajuose.

Iki šiol tolimiausiu Saulės sistemos objektu laikyta nykštukinė planeta Eridė, turinti mėnulį. Ji aplink žvaigždę skrieja ištęsta orbita, priartėdama iki 5,7 mlrd. km ir nutoldama net 14,6 mlrd. km nuo Saulės.

Palyginimui, Žemė yra už 149 mln. km nuo Saulės, o tolimiausia planeta, Neptūnas, aplink žvaigždę skrieja maždaug 4,5 mlrd. km atstumu.

Svarbiausias neatsakytas klausimas – ar V774104 artėja Saulės link, ar nuo jos tolsta. Pavyzdžiui, apskaičiuota, kad nykštukinės planetos Sednos, kuri šiuo metu yra arčiau Saulės, orbita nutįsta net 140 mlrd. km nuo Saulės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(26)
(1)
(25)

Komentarai (0)