Mažytis modifikuotas dumblis organizme nužudo 90 proc. vėžinių ląstelių  (3)

Mokslininkai genetiškai modifikavo nedidelį dumblį, kuris atliekant bandymus laboratorijoje nužudė iki 90 proc. vėžinių ląstelių nepažeisdamas sveikųjų. Taikant naują gydymo būdą su pelėmis taip pat pavyko reikšmingai pagydyti auglius nepažeidžiant audinių, rašo Scienealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sukurti vaistus, kurie galėtų naikinti pažeistas organizmo ląsteles nepaveikiant sveikųjų, yra vienas didžiausių mokslininkų iššūkių. Tokia tikslinė chemoterapija leistų išvengti pražūtingų neigiamų padarinių, kurie ištinka atliekant įprastinę chemoterapiją, kai greitai besidalinančios vėžinės ląstelės organizme bombarduojamos toksiškais vaistais.

Todėl mokslininkai daug laiko skiria siekdami rasti būdą, kaip vaistus perduoti į ląsteles panaudojant poringas silicio dioksido nanodaleles. Tačiau tokio tipo nanodalelių gamyba kainuoja labai daug ir tam reikia chemikalų, tokių kaip hidrofluorinė rūgštis.

Dabar mokslininkų komanda iš Australijos ir Vokietijos genetiškai modifikavo diatominį dumblį, kuris labai sėkmingai gali atlikti sintetinių nanodalelių darbą.

Diatominiai dumbliai yra didelė grupė mikroskopinių vienaląsčių organizmų, kurių permatomos ląstelių sienelės sudarytos iš silicio dioksido hidrato arba silicio – tos pačios poringos medžiagos, kuri naudojama sukurtų nanodalelių medicinoje.

Šių dumblių skersmuo siekia nuo 4 ki 6 mikrometrų – daugiau nei dešimt kartų mažiau nei žmogaus plauko skersmuo.

„Genetiškai modifikavę diatominį dumblį galėjome ant jo pakraščių paviršiaus sukurti antikūnius surišantį baltymą“, – sakė Nico Voelckeris, tyrimo vadovas ir nanomedicinos ekspertas.

Tokios antikūnių prisotintos diatominių dumblių nanodalelės prisiriša tik prie tų molekulių, kurios randamos vėžinėse ląstelėse, tuomet paskleidžia vaistus.

Mokslininkai ilgą laiką ieškojo vaistų pernešėjų, kurie būtų natūralūs, biologiškai suderinami ir skaidūs. Mažytis diatominis dumblis biosilica atitinka šiuos kriterijus. Jo augimui reikalingi tik vanduo ir šviesa.

Dumblis ne tik sėkmingai nužudė 90 proc. vėžinių ląstelių laboratorijoje, bet vos po vienos dozės sumažino auglius pelėse. Be to, pelių audiniai liko nepažeisti, o dumblis vėliau suiro jų organizmuose.

Mokslininkai mano, kad ši technologija turi didelį potencialą nanomedicinoje ir atliekant tikslinį vėžio ląstelių gydymą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(50)
(0)
(50)

Komentarai (3)