Kosminis šiukšlynas jau ima kelti pavojų ir paprastiems gyventojams  (2)

Mokslininkai teigia, kad kasmet vis daugėja vadinamųjų kosmoso šiukšlių – įvairių raketų ir palydovų liekanų, kurios skrieja aplink Žemę. Viena iš tokių liekanų penktadienį turėtų nukristi į Indijos vandenyną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiksliai nežinoma, koks tai kosminis objektas, neatmetama, kad tai gali būti raketos nuolauža. Pasak mokslininkų, kosminės šiukšlės dėl galimo susidūrimo kelia vis didesnį pavojų palydovams ir erdvėlaiviams, tačiau iki šiol nerasta priemonių, kaip jas surinkti.

Skaičiuojama, kad šiuo metu aplink Žemę skrieja kelios dešimtys tūkstančių kosmoso šiukšlių, didesnių nei penki centimetrai, tačiau Vilniaus universiteto astronomas Mindaugas Macijauskas sako, kad tai – tik maža dalis visų liekanų.

„Visos šios nuolaužos yra sekamos radarais, o smulkesnių, maždaug 1 centimetro skersmens, gali būti šimtai tūkstančių“, – teigė M. Macijauskas.

Milžinišku greičiu kosmose skriejanti centimetro dydžio nuolauža susidūrusi su veikiančiu palydovu, jį sugadintų, o dešimties centimetrų objektas visiškai sudaužytų erdvėlaivį. Tuo metu dar didesnės kosmoso šiukšlės, krentančios į Žemę, gali kelti pavojų ir vietos gyventojams.

Nors dėl šios problemos nuolat rengiamos konferencijos, iki šiol nerasta atsakymo, kaip išvalyti kosmosą – tą daryti būtų sudėtinga ir labai brangu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(22)
(2)
(20)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: