Kruvina būtinybė – dantų lyginimas žirgams  (0)

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto veterinarijos gydytojas Kęstutis Maslauskas netoli Kauno esančiame Žiegždrių žirgyne ėmėsi įmantrios operacijos. Čia jis dviems žirgams – kumelei Titi ir eržilui Labanorui – galando krūminius dantis. Anot veterinaro, žirgo kaukolės anatomija tokia, kad viršutinis žandikaulis yra platesnis už apatinį. Todėl per laiką susiformuoja aštrus dantų kraštas, kuris pažeidžia burnos ertmę, dantenas, liežuvį, gleivinę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kadangi žirgų dantys auga nuolatos, būtina juos dilinti. Tai reikia daryti kartą per metus. Šiai procedūrai atlikti naudojami specialūs žiodintuvai, galąstuvas ir kiti įrankiai“ , – sakė K. Maslauskas.

Prieš procedūra žirgas visuomet apsvaiginamas. Nurimęs ir skausmo nejaučiantis gyvūnas leidžiasi liečiamas, o ir žmonėms pavojaus nekyla.

Dantų lyginimo metu nutrinamas nedidelis danties kraštas. Dažniausiai pašalinama iki pusės centimetro danties.

„Krūminiai žirgų dantys yra apie 5-7 centimetrų ilgio. Nors visi 42 žirgo dantys ir yra prisitaikę kramtyti pašarą, jie vis tik dėvisi. Dantų lyginimo procedūra reikalinga ir tam, kad jie galėtų patogiai kramtyti. Tad per metus nudilinama 2-3 milimetrai danties, o per tą patį laiką tiek pat jo ir atauga“, – aiškino veterinaras.

Dantų lyginimas apsaugo nuo didesnių problemų. Nesiformuoja blogas sąkandis, lengviau kramtyti pašarą, nepažeidžiama gleivinė ir neatsiranda žaizdų. Anot veterinaro, tai rekomenduojama atlikti ir ūkiniams arkliams.

Paklaustas, kaip laukiniai žirgai išgyvena be dantų lyginimo, veterinaras tikino, kad jų mitybos įpročiai ir gyvenimo sąlygos yra kitokios. „Mustangai graužia šakas ir taip dantis nusilygina patys. Be to, jiems ir pats kramtymas užtrunka ilgiau, nes minta daugiau ir menkaverčiu ėdalu“, – aiškino K. Masliauskas.

Be dantų lyginimo, veterinarui tenka ir kai kuriuos dantis pašalinti. „Sportiniams žirgams užauga vadinami vilkdančiai. Tai nedideli krūminiai dantys, esantys viršutiniame žandikaulyje. Jie yra pašalinami, kad būtų galima patogiai naudoti žaslus“, – teigė veterinaras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Šarūnas Meškys
(3)
(1)
(2)

Komentarai (0)