Į Lietuvą bandyta įvežti krovinį, kuris keturis kartus viršijo radiacijos normą  (0)

Medininkų kontrolės punkte pasieniečiai neleido į Lietuvą iš Baltarusijos įvežti medinių padėklų, kurie skleidė keturis kartus normą viršijančią radiaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sekmadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Padvarionių užkardos pasieniečiai patikrino į Lietuvą iš Baltarusijos vykusį vilkiką „Volvo FH“ su puspriekabe „Koegel“.

Vilkiką vairavo 40-metis Baltarusijos pilietis. Ant abiejų transporto priemonių buvo baltarusiški numeriai. Joms važiuojant pro Medininkų punkte sumontuotą stacionarią jonizuojančiosios spinduliuotės matavimo įrangą, vadinamuosius radiacijos vartus, suveikė signalas, įspėjantis apie normą viršijantį radiacijos foną.

VSAT pareigūnai, dar panaudoję nešiojamus radiacinio fono matavimo prietaisus, nustatė, kad puspriekabėje gabenamas medinių padėklų krovinys skleidžia 0,8 mikrosiverto (μSv), arba 80 mikrorentgenų (μR), per valandą jonizuojančios spinduliuotės foną. Leistinas fonas yra 0,2 μSv, arba 20 μR.

Šie padėklai buvo gabenami į Belgiją. Pasieniečiai tokio krovinio baltarusiui įvežti į Lietuvą neleido. Atlikus būtinus tokiais atvejais dokumentų formalumus užsieniečiui buvo nurodyta vilkiku su puspriekabe grįžti į Baltarusiją.

Apie įvykį VSAT pareigūnai informavo Radiacinės saugos centrą. Šiemet pasieniečiai iš viso užfiksavo 335 atvejus, kai per Lietuvos sieną gabenami kroviniai ar vykę asmenys skleidė padidintą radioaktyvią spinduliuotę. Dažniausiai tokie kroviniai būna arba trąšos, arba statybinės medžiagos (ugniai atsparios plytos ar skiedinys, keraminės plytelės, keraminiai unitazai ir kt.).

Žmonės dažniausiai padidintą jonizuojančiąją spinduliuotę skleidžia tuomet, kai jiems gydymo ar diagnostikos tikslais prieš tai medicinos įstaigose būna atliktos procedūros taikant jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinius. Tokie keliautojai turi pateikti medicinos įstaigų pažymas apie jiems taikytas tokias priemones.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai (0)