16 keistų faktų, kurių galbūt nežinojote apie savo kūną  (17)

Mūsų kūnai slepia nemažai įdomių faktų apie kuriuos kartais nė nenutuokiame. Ar žinote kiek išskiriame prakaito ar seilių? Ar akių spalva gali pasikeisti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miegodami tampame aukštesni
Kai miegate, kremzlės, esančios jūsų stubure, atsipalaiduoja ir dėl to esate ~1 centimetru aukštesni nei tuomet, kai vaikštote ar bėgiojate.
Eritrocitai juda greičiau nei Lamborghini
Raudonieji kraujo kūneliai geba per 60 sekundžių „perbėgti“ per visą jūsų kūną. Tai žymiai greičiau nei geba judėti net prabangus sportinis automobilis.
Šlapimo pūslė gali augti
Šlapimui kaupiantis šlapimo pūslėje, ji išsipučia ir kai kuriais atvejais galime tai pamatyti plika akimi. Juolab tuomet kai ilgai laukiame ir nenueiname į tualetą. Verčiau nekentėkite, kol ji nesprogo.
Akių spalva pasikeičia
Didelė tikimybė, jog gimėte būdamas mėlynakis. Beveik visi naujagimiai turi mėlynas akis, tačiau jų spalva su laiku gali pasikeisti.
Aplinka gali skatinti alkį
Pasirodo žmonės, gyvenantys Vakarų pusrutulyje suvartoja maždaug 50 tonų daugiau maisto ir išgeria 50 tūkst. litrų daugiau vandens nei kitame pusrutulyje gyvenantys.
Nagai auga lėčiau, nei manote
Nors atrodo, kad nagus kirpti reikia ko ne kas kelias dienas, iš tiesų jie auga ne taip greitai. Jei susižeistumėte ir jums nukristų nagas, užtruksit maždaug pusmetį kol jis visiškai ataugs.
Akių raumenys susitraukia tūkstančius kartų
Jūsų akių raumenys susitraukia vidutiniškai 100 tūkst. kartų per dieną.
Netenkate daug odos
Per visą savo gyvenimą jums nusilupa maždaug 18 kilogramų odos. Tai visiškai normalu.
Smegenims reikalingos kalorijos
Net 20 proc. visų suvartojamų kalorijų keliauja į smegenis. Deguonis, kurį įkvepiate taip pat keliauja tiesiai į smegenis ir jas maitina.
Inkstai yra stipresni nei filtras
Jūsų inkstuose yra 1 milijonas filtrų. Jie išplauna maždaug litrą šlapimo per dieną, išvalo 1,5 litro kraujo per minutę. Tai yra daug daugiau nei bet kuris filtras esantis jūsų namuose.
Moters organizmas prarandą daugybę kiaušinėlių
Iš pusės milijonų kiaušinėlių, kuriuos pagamina moters organizmas, tik 400 gali sukurti gyvybę. Kiti lieka „iššvaistomi“.
Dvyniai kvepia vienodai
Visi žmonės turi unikalų kūno kvapą, tačiau ne dvyniai. Dvynių kūno kvapas yra vienodas ir tai gali užuosti netgi itin jautrią uoslę turintys šunys.
Prakaituojate itin gausiai
Žmogaus kūnas pajėgus išskirti tokį kiekį prakaito, kad jo užtektų sudrėkinti visą lovos čiužinį. Žmogus turi pusę milijono prakaito liaukų, kurios pagamina apie pusę litro prakaito per dieną.
Negalite pakutenti savęs
Pakutenti savęs praktiškai neįmanoma, tai padaryti gali tik kiti žmonės.
Priseilėjate visą baseiną
Per savo gyvenimą žmogus išskiria tiek seilių, kiek užtektų dideliam baseinui šalia namų užpildyti. Tiesa, vargu ar kas nors norėtų jame maudytis.
Kapiliarų ilgis – milžiniškas
Jei sujungtumėte visus kūne esančius kapiliarus į vieną ilgą grandinę, jos ilgis siektų net 3,5 tūkstančių kilometrų.


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(88)
(67)
(21)

Komentarai (17)