Norite ilgiau gyventi? Atsakingai pasirinkite rytinį gėrimą  (6)

Nauja studija augančioje tyrimų krūvoje rodo, kad kava ne tik padeda mums žvaliai ištverti dieną. Rezultatai liudija, kad saikingi kavos kiekiai reikšmingai sumažina virtinės lėtinių ligų riziką ir užtikrina ilgesnį gyvenimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didelio masto studija pirmadienį pasirodė Amerikos širdies asociacijos leidžiamame žurnale „Circulation“. Joje dalyvavo 167 944 moterys iš 1-ojo ir 2-ojo slaugių sveikatos tyrimų. Be to, buvo analizuojami ir 40 557 vyrų iš Medicinos darbuotojų studijos duomenys.

Tyrimo dalyviai buvo stebimi 30 metų – tiek laiko per mitybos klausimynus buvo renkama informacija ir apie kasdienį jų kavos vartojimą. Atsižvelgę į virtinę veiksnių, įskaitant amžių, sportiškumą, kūno masės indeksą, cukraus vartojimą ir rūkymo statusą, mokslininkai nustatė, kad kavos vartojimas yra susijęs su mažesne mirties nuo širdies ligų, psichinių ligų ir savižudybių rizika.

Kavos vartojimas bendrą riziką sumažino nuo 9 iki 15 proc. Kavą mėgstantys žmonės dažniau vartoja alkoholį ir rūko, todėl mokslininkai nusprendė pakartoti analizę, pašalindami iš tyrimo rūkorius.

Pakartotinė analizė parodė, kad nerūkantiems žmonėms, kurie išgerdavo nuosaikų kavos kiekį, mirties nuo bet kokių ligų rizika buvo sumažėjusi 15 proc. Mokslininkai nepastebėjo jokių statistinių dalyvių sergamumo skirtumų, kurie būtų priklausę nuo kavos su kofeinu ar kavos be kofeino. Tai reiškia, kad sveikatai naudingas gėrimas turi kitą aktyvų komponentą negu kofeinas. Kava turi daug antioksidantų ir B vitaminų.

Naujo tyrimo autoriai daro prielaidą, kad tam tikri kavos junginiai – chlorogeninė rūgštis, lignanai, trigonelinas ir magnis – gali turėti priešuždegiminį poveikį ir mažinti atsparumą insulinui. Tačiau norint patvirtinti apsauginį kavos poveikį, reikia daugiau studijų.

„Šio ir ankstesnių tyrimų rezultatai rodo, kad kava gali būti įtraukta į sveiką gyvenimo būdą“, - savo studijoje rašė autoriai. Tačiau kitos studijos yra parodžiusios, kad dideliais kiekiais vartojama kava turi neigiamą pašalinį poveikį.

Pernelyg didelis kavos kiekis, išgeriamas kiekvieną dieną, didina nerimą, nervingumą ir skatina nemigą. Neseniai atliktas tyrimas taip pat atskleidė, kad didelis kiekis kavos gali sutrikdyti žmogaus cirkadinį ritmą.

Dar vienas tyrimas, 2013 metais pasirodęs leidinyje „Mayo Clinic Proceedings“, liudijo, kad kava, atvirkščiai, gali būti susieta su didesne mirties tikimybe. 20 metų trukęs tyrimas, kuriame dalyvavo beveik 50 tūkst. žmonių, nustatė, kad vyrams, kurie per savaitę išgerdavo daugiau kaip 28 puodelius kavos (po keturis puodelius kasdien), buvo būdingas didesnis mirtingumas.

Ryšys tarp kavos ir padidėjusio mirtingumo taip pat buvo nustatytas daugiau kaip 55 metų sulaukusiems vyrams ir moterims. Naujosios studijos autoriai pažymi, kad jų rezultatai turi tam tikrų ribotumų. „Turint galvoje stebimąjį studijos pobūdį, mes negalėjome tiesiogiai nustatyti priežasties ir pasekmės ryšio tarp kavos ir mirtingumo“, - rašė autoriai.

Jie taip pat nurodo, kad studijos dalyviai – vien tik medicinos srityje dirbantys žmonės, kurių daugumą sudarė baltaodžiai – gali neatspindėti kavos pasekmių įvairesnei visuomenei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(13)
(22)
(-9)

Komentarai (6)