Dešimtmečius veikusią kosmoso teisę JAV apvertė aukštyn kojomis: asteroidų ištekliams žalia šviesa  (17)

JAV prezidentas Barackas Obama pasirašė svarbų įstatymą, kuris apvers dešimtmečius veikusią kosmoso teisę aukštyn kojomis. Nuo šiol privačios kompanijos ar asmenys gali kasinėti asteroidus ir pasilikti sau visus ten rastus naudinguosius išteklius.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-11-28 Dešimtmečius veikusią kosmoso teisę JAV apvertė aukštyn kojomis: asteroidų ištekliams žalia šviesa  (17)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV piliečiai bei kompanijos dabar turi pilną teisę išgauti bei pasisavinti visus asteroide esančius resursus. Iki šiol kosmosas buvo laikomas kaip priklausantis visai visuomenei, o tai reiškė, kad niekas negalėjo reikalauti komercinės nuosavybės šioje erdvėje.

Kaip rašo „Independent“, JAV vyriausybė suvokė, kad jai reikia atsikratyti „nereikalingų reguliavimų“ bei suteikti teisę privačioms Amerikos kompanijos tyrinėti kosmosą ir išgauti išteklius komerciniams tikslams. Nors pats asteroidas komerciškai negali būti priskirtas kaip subjekto nuosavybė, tačiau asteroide esantys ištekliai gali būti išgaunami ir niekas negali turėti pretenzijų juos išgavus.

Tikimasi, jog naujos taisyklės suteiks galimybę išgauti didelius kiekius brangių išteklių, esančių asteroido viduje. Pavyzdžiui, dar liepos mėnesį pro Žemės planetą praskriejo asteroidas, kurio platinos branduolys buvo vertas 3,5 trilijono svarų sterlingų.

Tiesa, pats teisinis reguliavimas griežtai apibrėžia procedūras, kaip iš asteroidų bus galima išgauti naudingąsias iškasenas, todėl gauti valdžios sutikimą bus išties nelengva.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(46)
(2)
(44)

Komentarai (17)

Susijusios žymos: