LHC pasiekė naujus galios rekordus: įsivažiuoja naujas eksperimentų etapas  (0)

CERN mokslininkai pranešė, kad Didžiąjame hadronų greitintuve (DHG) sunkieji atomų branduoliai susidūrė didžiausiu intensyvumu iki šiol. Trečiadienį DHG vienas į kitą paleisti du švino branduolių spinduliai, o rezultatus užfiksavo ALICE sunkiųjų jonų detektorius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

DHG neseniai baigti svarbūs atnaujinimai, nuo metų pradžios protonai ir neutronai jame susiduria rekordine energija. Dabar mokslininkai atliks eksperimentus su dideliais švino branduoliais, kuriuose yra 208 neutronai ir protonai.

Eksperimentų tikslas – daugiau sužinoti apie tai, kaip mūsų Visata formavosi praėjus kelioms milijardosioms sekundės dalims po Didžiojo sprogimo.

Pasak tyrime dalyvaujančių Kopenhagos universiteto mokslininkų, vos atsiradusią Visatą sudarė kvarkų – gluonų plazma. Praėjus milijoninei sekundės daliai po Didžiojo sprogimo iš šio mišinio veikiant stipriajai branduolinei sąveikai susidarė atomo branduolių neutronai ir protonai.

CERN mokslininkai daužydami sunkius atomų branduolius stengiasi atkurti aukštas temperatūras ir tokią Visatos būseną, kuri buvo iškart Didžiojo sprogimo. Konvertuodami kinetinę energiją iš susidūrimų, pavyzdžiui, į medžiagą, mokslininkai gali atkurti nedidelį kiekį kvarkų ir antikvarkų 4 mlrd. laipsnių temperatūroje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(29)
(1)
(28)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: