Ant kojų pastatys ir paralyžuotus vaikus: kuriamas specialus mintimis valdomas egzoskeletas  (0)

Hiustono universiteto inžinierius Chose Lujisas Kontreras-Vidalis gavo finansavimą pediatrinio egzoskeleto kūrimui. Šis naujas egzoskeletas skirtas vaikams, kurie turi nugaros smegenų ir kitas kaulų bei nervų sistemų traumas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak elektrotechnikos ir kompiuterių inžinerijos profesoriaus Kontrero-Vidalio, egzoskeletas turi augti kartu su vaiku. Inžinierius plėtoja algoritmus, kurie nustato elektrinį aktyvumo lygį galvos smegenyse ir minčių jėgos dėka priverčia jį judėti. Valdymo sistema „smegenys-mašina“ veikia, rinkdama informaciją per daviklius, kurie pritaisyti prie išorinės galvos pusės, todėl jų nereikia implantuoti.

Inžinierius ilgą laiką dirbo su suaugusiais žmonėmis, kurie buvo paralyžiuoti arba turėjo ribotas judėjimo galimybes. Robotizuotų egzoskeletų dėka jie galėjo atsistoti ir vaikščioti. Su viena iš profesoriaus sistemų dabar atliekami klinikiniai bandymai. Pasak Kontrero-Vidalio, vaikų gyvenimo būdas yra kitoks, jie judresni, todėl įprastas egzoskeletas, skirtas suaugusiems, netiks vaikams. Šiuo metu nėra sukurta pediatrinių egzoskeletų, kurie padėtų vaikams savarankiškai judėti.

Į pagalbą vaikams

Egzoskeletas vaikams turi būti tvirtas, tačiau lengvas, todėl tyrėjai planuoja panaudoti anglies pluoštą, kuris yra „manevringas“, palyginus su „lėtesnėmis“ ir sunkesnėmis medžiagomis, naudojamomis „suaugusiųjų“ egzoskeletams gaminti. Be to, prietaisas taip pat turi būti įdomus vaikams.

„Vaikai mėgsta žaisti“, – sako Kontreras-Vidalis. „Egzoskeletas turi padėti jo naudotojui bendrauti su kitais vaikais. Mes jokiu būdu nenorime, kad vaikui jis būtų barjeru. Mes norime, kad tai būtų pagalbinė priemonė, leidžianti vaikui laisvai judėti ir sąveikauti su pasauliu.“

Kontreras-Vidalis jau pradėjo darbus savo laboratorijoje ir dirba su neinvazine kontrolės sistema. Pirmieji darbai prasidėjo nuo 3D spausdintuvo, kuris gamina prototipų seriją – kiekviena detalė, iš kurios bus pagamintas egzoskeletas, atitiks vaiko fiziologiją ir galės būti padidinta, kai vaikas paaugs. „Mes jau galėtume surinkti pirmąjį egzoskeletą, tačiau dar neturime leidimo jo naudojimui“, – pabrėžė profesorius.

Kontreras-Vidalis tikisi pradėti egzoskeletų su vaikais bandymus jau kitąmet. Atlikus klinikinius bandymus, būtų galima pradėti masinę jų gamybą. Profesorius žada kreiptis į valdžios organus, kurie pritartų pirmajai masinei gamybai ir klinikiniams bandymams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Robotika.lt
Robotika.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (0)