Esate apkūnus? Kaltinkite tėčio spermatozoidus  (0)

„Visai kaip tėvelis“, – gnybdama vaiko skruostą įvertina tetulė. Pasirodo, vaikai panašūs į tėvus gali būti ne tik akių ar plaukų spalva, veido forma ar ūgiu, kumpa nosimi ar kojų pirštais. Naujas tyrimas atskleidė, kad atžalų polinkiui į nutukimą įtakos gali turėti partnerio svoris.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tėvai savo vaikams perduoda ne tik DNR informaciją – vis daugiau tyrimų atskleidžia epigenetikos įtaką paveldimume. Epigenetikatyrinėja paveldimus genų funkcijos pokyčius, nesusijusius su branduolio DNR nukleotidų sekų pokyčiais. Epigenetinis efektas reguliuoja genų veikimą ir yra susijęs su paveldimais, tačiau potencialiai grįžtamais, genų raiškos, bet ne pačios DNR sekos, pokyčiais.

„Mūsų tyrimas gali lemti kitokį elgesį, ypač tėvo elgesį prieš nėštumą, – aiškino tyrimo vadovas Romainas Barrès. – Visiems žinoma, kad kai moteris yra nėščia, ji turėtų rūpintis savimi: nevartoti alkoholio, vengti taršos. Tačiau jei mūsų tyrimas yra teisingas, tuomet rekomendacijas derėtų taikyti ir vyrams.“

Įtaką genams gali daryti įvairūs išoriniai veiksniai, tokie kaip stresas, rūkymas ir pan. Anksčiau jau buvo įrodyta, kad tokie dalykai, kaip rūkymas, gali lemti DNR pakitimus ir net sukelti vėžį, teiginiai, jog tokie dalykai gali nulemti, kurie genai yra „įjungiami“ ir kurie „išjungiami“, buvo ginčijami. Dar labiau kontroversiškai skambėjo teiginiai, esą tokį efektą gali turėti ir psichologinės ar fizinės traumos, rašo Iflscience.com.

Įprastu atveju tai, kurie genai yra aktyvuojami, o kurie nutildomi, valdo vadinamosios metilo grupės. Šios cheminės žymės prisijungia prie tų DNR vietų, kurias ląstelė nori išreikšti, ir veikia tarsi jungtukas. Panašu, kad tai, prie kurių DNR vietų prisijungia šios metilo grupės, gali lemti ir išoriniai aplinkos faktoriai, o vėliau ši informacija gali būti perduodama atžaloms.

Tyrimo metu buvo paimti 13 lieknų ir 10-ies apkūnių vyrų spermos mėginiai. Apkūnių vyrų spermoje žymos aptiktos tose DNR vietose, kurios siejamos su smegenų vystymusi ir apetitu.

Tuomet šešiems tyrime dalyvavusiems storuliams buvo atlikta svorio mažinimo operacija ir tyrėjai stebėjo, kaip situacija keitėsi laikui bėgant. Paaiškėjo, kad žymenys pasikeitė praėjus vos vienai savaitei po operacijos.

Nors tyrėjai pripažįsta nežinantys, kokią tiksliai įtaką tokie pokyčiai turi genams, tai, kad žymenų vieta susijusi su DNR vieta, siejama su apetitu, rodo, kad nutukimas gali būti paveldimas iš tėčio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (0)