Pirmą kartą istorijoje – šuniukai „iš mėgintuvėlio“ (Video)  (0)

Jungtinėse Amerikos Valstijose gimė išties neįprasti šuniukai. Mokslininkai džiaugiasi, kad jiems pagaliau pavyko sėkmingai atlikti šunų apvaisinimo mėgintuvėlyje (in vitro fertilisation – IVF) bandymus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot mokslininkų, tai yra milžiniškas proveržis tokio pobūdžio bandymuose, kadangi yra vilties ateityje išvengti galimų genetinių ligų, kurios pavojingos tiek šunims, tiek žmonėms.

Kaip rašo „Independent“, šie tyrimai ir mokslininkų pasiekimai dirbtinio apvaisinimo srityje taip pat yra ypač svarbūs bandant apsaugoti nykstančias laukinių gyvūnų, kurie artimi šunims, rūšis: vilkus, lapes, šakalus, kojotus ir kt. Iki šiol nemažai tokių rūšių nebuvo galima veisti nelaisvėje naudojant IVF technologiją.

Šį kartą mokslininkams pavyko apvaisinimo mėgintuvėlyje „pagimdyti“ septynis sveikus biglių veislės šuniukus. Užšaldyti šuniukų embrionai, sukurti iš donorų spermos ir kiaušinėlių, buvo implantuoti biglio patelei.

Tai yra pirmasis toks sėkmingas atvejis pasaulyje. Prieš tai IVF apvaisinimo technologija šunims buvo bandoma atlikti daugiau nei 30 metų, tačiau visi bandymai buvo nesėkmingi. Naujausias tyrimas pavyko po to, kai apvaisinimo procese buvo panaudota magnio druska, jos buvo įdėta į donoro spermą.

Galimybė kurti IVF embrionus mėgintuvėliuose mokslininkams leistų eksperimentuoti su genų redagavimo technologija ir studijuoti genetines ligas, kurios turi įtakos šunims ir žmonėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai (0)