Už savo gyvavimą paukščiai turėtų būti dėkingi asteroidui  (1)

Paukščiai yra viena iš pačių įvairiausių gyvūnų grupių mūsų planetoje, tačiau panašu, jog ji yra skolinga asteroidui dėl savo evoliucijos sėkmės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip yra todėl, kad destruktyvus kontaktas su Žemės planeta nušlavė dinozaurus nuo paviršiaus ir suteikė daugiau galimybių paukščiams evoliucionuoti.

Kaip rašo „Daily Mail“, paukščių fosilijų genetinis tyrimas parodė, kad visi šiuolaikiniai paukščiai, gyvenantys šiandien, turi vieną bendrą protėvį, kuris gyveno prieš 95 milijonus metų.

Tačiau tyrimų pagalba paaiškėjo, kad paukščiai patyrė ypač didelį evoliucijos proveržį netrukus po to, kai į Žemės planetą prieš 66 milijonus metų rėžėsi milžiniškas asteroidas.

Keisčiausia, kad po šio įvykio dinozaurai patyrė triuškinamą smūgį savo evoliucijoje bei galiausia išnyko, o dinozaurų „pusbroliai-paukščiai“ sugebėjo išgyventi bei netgi suklestėti labiau nei bet kada iki tol.

Evoliucijos pradžioje tarp paukščių dominavo trys skirtingos rūšys: stručiai (ir jų giminaičiai), fazanai bei visi kiti paukščiai, dar kitaip žinomi Neoaves vardu. Visos šios rūšys atsirado maždaug prieš 72 milijonų metų, dar prieš trenkiantis asteroidui.

Bendrame kontekste, paukščiai dar prieš asteroido smūgį sugebėjo efektyviai prisitaikyti prie aplinkos, tačiau dinozaurų egzistavimas pristabdė paukščių evoliuciją. Tačiau, smogus asteroidui, paukščiams atsirado neprilygstama galimybė sparčiau vystytis bei plisti po žemynus, kadangi didžioji dalis dinozaurų tiesiog išnyko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai (1)