„SpaceX“ triumfuoja – iškėlė palydovus ir vertikaliai nutupdė raketą (Video)  (16)

Kosminių technologijų bendrovė „SpaceX“ pirmadienį paleido savo galingą raketą „Falcon 9“ ir vėliau ją nutupdė stačią, pirmąkart sėkmingai atlikusi tokį manevrą. Tai yra istorinis įvykis, kadangi priartėta prie galimybės raketas panaudoti daug kartų – kaip lėktuvus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Falcon“ nusileido“, – pranešė komentatorius, o „SpaceX“ būstinėje Hortono mieste Kalifornijoje susirinkę žmonės džiaugsmingai plojo ir šaukė.

„SpaceX“ tiesioginėje vaizdo transliacijoje matėsi, kaip pirmoji raketos pakopa nusileidžia Kanaveralo kyšulyje Floridoje. Aukšta balta raketa leidosi įjungusi variklius, o iš jos besiveržianti liepsna nušvietė nakties padangę. Transliacijoje matėsi, kad raketa stabiliai nusileido ant žemės. 

Vėliau komentatoriai nurodė, jog ta raketa sėkmingai iškėlė į orbitą 11 palydovų, priklausančių pasaulinei ryšių bendrovei ORBCOMM.

„Falcon“ pirmosios pakopos nusileidimas patvirtintas, – „SpaceX“ parašė savo „Twitter“ žinutėje. – Visi 11 ORBCOMM palydovų iškelti į numatytas orbitas.“

Tai yra labai svarbus žingsnis siekiant padaryti raketas daug kartų panaudojamas – kaip lėktuvus. Dabar visos į kosmosą kylančios raketos po pakilimo yra sunaikinamos. Kadangi kiekvienam pakilimui raketą reikia gaminti iš naujo, tai padidina kosminių skrydžių kainą.

Privačios kosminių skrydžių bendrovės ilgą laiką ieško būdų, kaip išsaugoti kai kurias raketos dalis ir jas panaudoti dar kartą, tokiu būdu sumažinti kosminių skrydžių kainą. 

Keli mėginimai nutupdyti „Falcon 9“ pirmą pakopą ant vandenyne plūduriuojančios platformos buvo nesėkmingi: raketa arba smarkiai rėždavosi į laivą, valdomą per atstumą, arba nuvirsdavo. Šįkart buvo pirmas bandymas raketą nutupdyti sausumoje.

Tačiau „SpaceX“ tvirtino, kad kiekvienas bandymas padėdavo inžinieriams vis labiau priartėti prie sėkmingo sprendinio.

Tiesa, „SpaceX“ nėra pirmoji, vertikaliai nutupdžiusi kosminę raketą – ją aplenkė konkurentė „Blue Origin“, kurios raketa lapkričio pabaigoje pakilo į 100 km aukštį ir sėkmingai nusileido tūpimo aikštelėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(59)
(2)
(57)

Komentarai (16)