Šiaurės ašigalyje – šilčiau nei Lietuvoje  (1)

Šiaurės ašigalis jau kelis mėnesius skendi tamsoje – Saulė ašigalyje nuo rugsėjo vidurio nepateka. Tačiau šią savaitę ten vyks itin neįprasti dalykai – šiauriausioje Žemės teritorijoje viduržiemį temperatūra pakils virš 0 laipsnių. Taip nutiks vos antrą kartą per tą laiką, kiek yra fiksuojama temperatūra, rašo „The Atlantic“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečiadienį ta pati audra, kuri praėjusią savaitę į JAV pietryčius atnešė mirtinus tornadus, pasieks tolimąją šiaurę. Labiausiai smogs Islandijai – čia ją lydės stiprūs vėjai ir toks žemas atmosferos slėgis, koks paprastai būna per uraganus.

Šis žemas atmosferos slėgis išsiurbs orą iš planetos vidutinių platumų ir nustums šią oro masę į Arktį. Dėl to trečiadienį Šiaurės ašigalyje prognozuojama 2 laipsnių temperatūra. Tai – maždaug 30 laipsnių daugiau nei įprastinė. Paprastai tokiu metų laiku Šiaurės ašigalyje būna apie -30 laipsnių. 

Žiemą temperatūra Šiaurės ašigalyje pakilus aukščiau nulio buvo vos vieną kartą. Trečiadienį jame bus šilčiau nei Lietuvoje, kur prognozuojama 4–9 laipsniai šalčio. Taip pat šilčiau nei, pavyzdžiui, Pietų Kalifornijoje ar dalyje Sacharos.

2015-ieji – šilčiausi metai per visą šiuolaikinę istoriją. Gruodžio viduryje Lietuvoje fiksuotas rekordas – gruodžio 18-oji gali būti šilčiausia beveik per du su puse šimtmečio. Hidrometeorologų duomenimis, šių metų vidutinė gruodžio mėnesio temperatūra numatoma 3,5 laipsnio aukštesnė už vidutinę daugiametę (minus 2,4 laipsnio).

Šiltesnius nei įprasta orus dalyje planetos lėmė El Ninjo – reiškinys, kai šiltas vanduo, susikaupęs aplink Australiją ir Indoneziją, plūsteli į rytus per Ramųjį vandenyną Amerikos žemyno link, iš paskos patraukdamas ir lietų. Tačiau Arktyje tokia šiluma dar nematyta.

Klimato ekspertas Robertas Scribbleris teigia, kad neįtikėtina trečiadienio temperatūra Šiaurėje yra ženklas, kad kažkas atmosferoje yra itin blogai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(3)
(17)

Komentarai (1)