Stephenas Hawkingas – grėsmingiausia, ką yra pasakęs astrofizikos guru  (1)

Astrofizikos profesorius Stephenas Hawkingas sausio 8 d. šventė 74-ąjį gimtadienį. Jo gyvenimas kupinas nuostabių atradimų ir įžvalgų, tačiau profesorius yra ne kartą padaręs grėsmingų pareiškimų ir išsakęs perspėjimų žmonijai. Ta proga siūlome prisiminti grėsmingiausias profesoriaus citatas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nemanau, kad išgyvensime dar 1 000 metų nepalikę trapios mūsų planetos“, – sakė S. Hawkingas ir nurodė, kad kosmoso kelionės taptų savotišku žmonijos gyvybės draudimu. Anot jo, žmonijai grėsmę kelia daugybė priežasčių, tarp jų dirbtinis intelektas ar pačių žmonių žiaurumas, todėl būtina rasti alternatyvų.

„Jei ateiviai mus aplankys, rezultatas bus panašus į tai, kai Kolumbas išsilaipino Amerikoje, kas nesibaigė gerai vietos amerikiečiams. Jei ateiviai bus pakankamai išsivystę, kad atkeliautų pas mus, greičiausiai jie bus klajokliai, siekiantys užkariauti ir kolonizuoti planetas, kurias aptiks“, – yra sakęs S. Hawkingas.

„Agresija <…> grasina sunaikinti mus visus“, – apie pačios žmonijos sau keliamą pavojų sakė profesorius. Anot jo, anksčiau agresija padėjo žmonėms prasimanyti maisto, gyvybinio ploto ar susirasti partnerį daugintis, tačiau dabar tai tapo savybe, galinčia sunaikinti mus pačius. Profesoriaus teigimu, žmonija turėtų akcentuoti empatiją, kuri „suburia mus į taikią būklę“.

„Manau, kad kompiuteriniai virusai turėtų būti laikomi gyvybės forma. Manau, kad apie žmones daug ką pasako tai, kad vienintelė gyvybės forma, kurią sukūrėme, yra iš esmės naikinanti. Sukūrėme gyvybę pagal savo įvaizdį“, – 1994 m. kalbėdamas apie kompiuterinius virusus sakė S. Hawkingas. Nors kompiuteriai virusai greičiausiai nėra gyvi savarankiški organizmai, jie veikia kaip parazitai, kurie dauginasi aukos viduje.

„Dirbtinio intelekto išvystymas gali užbaigti žmonių rasės egzistavimą“, – perspėjo astrofizikos specialistas. Jis ne kartą perspėjo apie dirbtinio intelekto pavojų. Anot jo, dirbtinis intelektas ilgainiui gali tapti viršesne forma už žmonių rasę. Kai tai nutiks, mes, anot S. Hawkingo, išnyksime nuo Žemės paviršiaus.

„Didžiausia dirbtinio intelekto keliama rizika yra ne pikta valia, o varžymasis <…> Greičiausiai jūs nesate skruzdžių nekenčiantis asmuo, kuris jas trypia iš neapykantos, tačiau, jei būtumėte atsakingas už žaliosios energetikos projektą, statant užtvanką, kurios vietoje būtų skruzdėlynas, blogai baigtųsi skruzdėlėms“, – vaizdžiai savo mintis dėliojo astrofizikos profesorius.

„Visi galės džiaugtis gyvenimu su prabangiu laisvalaikiu, jei mašinų sukurtas gėris bus padalijamas, arba daugelis bus vargšai, jei mašinas kontroliuojantys savininkai priešinsis gėrio padalijimui. Kol kas atrodo, kad tendencija yra antrojo varianto link, kai technologinė pažanga vis labiau didina nelygybę“, – niūriai ateitį piešė jis.

„Mums skubiai reikia išvystyti tiesioginius ryšius su smegenimis, kad kompiuteriai galėtų prisidėti prie žmonijos intelekto, o ne būtų priešai“, – sakė S. Hawkingas, kurio manymu, vienas iš būdų, kaip nenusileisti dirbtinio intelekto pranašumui, yra jį panaudoti savo tobulėjimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(77)
(5)
(72)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: