Savaitgalio šalčiai – dar nepabaiga: kokių netikėtumų sulauksime?  (0)

Jau ateinantį savaitgalį prognozuojamas didelis atšalimas, tačiau pakalbinti specialistai sakė, kad tai toli gražu ne paskutinė šalčio banga šią žiemą. Jie paaiškino, kokių dar staigmenų galime sulaukti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šalčio bangų dar tikrai bus

Kaip teigė, Lietuvos hidrometereologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vyr. specialistas Justinas Kilpys, ateinantis savaitgalis bus šaltas. Tačiau jis tikino, kad ir vasarį greičiausiai dar bus naujų šalčio bangų. Tiesa, šalčiai taip ilgai nesilaikys - jie turėtų greičiau atslūgti.

„Žiema netikėtumų dar atneš. Viena iš šalčio bangų ateis šį savaitgalį. Prognozuojama, kad temperatūra gali nukristi iki 20 laipsnių šalčio. Apskritai, Lietuvoje sausio pabaigoje – vasario pradžioje dažniausiai būna šalta. Todėl tikėtina, kad šaltis dar sugrįš. Bet šiaip ši žiema yra labai permaininga: gruodis – labai šiltas, sausis – šaltas. Ir ilgalaikės prognozės labai keičiasi. Žemėje dėl El Nino poveikio orai labai permainingi“, - kalbėjo J. Kilpys.

Be to, jo teigimu, nepavyks išvengti ir gausesnio sniego. Sniego danga turėtų dar pastorėti kitą savaitę. „Krituliai priklausys nuo to, kaip keisis orai. Jei yra ciklonas, jis gausiai atneša sniego. Prognozuojama kitą savaitę kritulių. Trumpalaikio sniego šią žiemą tikrai bus. Lygiai taip pat kaip ir trumpalaikių šalčių“, - dėstė klimatologas.

Sausis turėtų būti šaltesnis už vidurkį

Kaip teigė Lietuvos hidrometereologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus klimatologas dr. Donatas Valiukas, sinoptikai orų prognozes sudaro septynioms paroms, todėl nėra įmanoma pasakyti, kiek tiksliai šalčio bangų per likusią žiemą dar bus.

Tačiau bendra tendencija, anot jo, yra tokia, jog prognozuojama, kad sausis bus šaltesnis už daugiamečius vidurkius. O štai prognozuojamas kritulių kiekis, anot specialisto, sausį yra mažesnis už daugiametį vidurkį, vasario mėnesio - nežymiai didesnis.

„Nepaisant paskutinių šaltų gruodžio dienų, gruodžio mėnuo buvo labai šiltas: vidutinė mėnesio temperatūra Lietuvoje buvo +2,7 °C (5,1°C aukštesnė už daugiametį vidurkį). Tai antras pagal šiltumą gruodžio mėnuo Lietuvoje per paskutinius 50 metų. Kritulių kiekis gruodį Lietuvoje buvo artimas daugiamečiams vidurkiams. Tuo tarpu sausio pirmasis dešimtadienis buvo kur kas šaltesnis už daugiamečius vidurkius. Taigi, kol kas žiema labai kontrastinga“, - aiškino D. Valiukas.

Vis dažniau pasitaiko stiprus snygis

Vilniaus universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros vedėjas prof. dr. Arūnas Bukantis taip pat teigė, kad šią žiemą galima tikėtis ir daugiau šalčio bangų. Jo teigimu, Lietuvoje vidutiniškai žiemos metu fiksuojamos 2-4 šalčio bangos. O tęstinumas, pasak mokslininko, labai įvairus. Viena šalčio banga gali tęstis nuo 3 dienų iki 3 ar 4 savaičių.

Paprašytas paaiškinti, kiek kritulių galime tikėtis šią žiemą, profesorius sakė,kad paskutiniu metu dažni tapo stiprūs snygiai: „Pastaraisiais metais vis dažniau pasitaiko stipraus snygio atvejų, kai per 1-2 paras sniego danga pastorėja 10-20 cm. O dažni atlydžiai ją vėl ištirpdo.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(13)
(1)
(12)

Komentarai (0)