Mokslininkai paaiškino, kodėl blogiukai dažniau sulaukia profesinės sėkmės  (1)

Berno (Šveicarija) universiteto psichologai apklausė 793 vokiečius, tik pradėjusius karjerą privačiame versle. Tyrėjų išvada liūdna tiek dorus vaikus auklėjantiems tėvams, tiek apie moralų verslą svajojantiems piliečiams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dvi iš trijų blogiausių žmogaus charakterio savybių – narcisizmas ir makiavelizmas – labai padeda siekti profesinės sėkmės ir greitai kopti karjeros laiptais.

„Business Insider“ trumpai atpasakojo šveicarų tyrimą, kuris buvo išspausdintas žurnale „Social Psychological and Personality Science“.

Visiems 25–34 metų amžiaus tyrimo dalyviams reikėjo užpildyti anketas, kurių klausimai buvo suformuluoti taip, kad išryškintų tris neigiamas žmogaus charakterio ypatybes – narcisizmą, makiavelizmą ir psichopatiją.

Pavyzdžiui, jei apklausiamasis patvirtino teiginį: „Man būdinga atkreipti visų dėmesį į save“, tai reiškė polinkį į narcisizmą. Ši savybė pasireiškia didybės manija, empatijos stoka ir padidinta savimeile. Makiavelizmas – gyvenimo kredo, kad tikslas pateisina priemones, – pasireiškia polinkiu manipuliuoti, meluoti, cinišku moralinių vertybių niekinimu ir tik savo interesų paisymu. Pagrindiniai psichopatijos požymiai – asocialus elgesys, impulsyvumas, egoizmas, negailestingumas ir beširdiškumas.

Aiškindamiesi, kurias šių savybių turi apklausiamieji, psichologai tuo pat metu vertino ir jų profesinius pasiekimus. Išsiaiškino objektyvius sėkmės parametrus – gaunamą atlyginimą ir tarnybinę padėtį. Sužinojo ir subjektyvius parametrus – kiek apklausiamieji patenkinti savo karjera.

Vėliau, eliminavę tokių veiksnių kaip lytis ir darbo trukmė įtaką, tyrėjai pamatė, kad narcisizmas ir makiavelizmas karjerai tikrai padeda, o psichopatija – ne. Paaiškėjo, kad didžiausi narcizai gauna ir didesnę algą. O paveikti makiavelizmo asmenys dažniau gauna vadovaujančius postus ir yra labiau patenkinti savo karjera.

Psichologai tai aiškina tuo, kad makiavelizmui būdingas karjeros siekimas bet kuria kaina, o narcizai sugeba sudaryti apie save geresnį įspūdį, todėl ir gauna prestižiškesnį darbą. Sėkmė nelydi tik linkusių į psichopatiją – agresija ir asocialumas karjerai nepadeda net ir žiauriame verslo pasaulyje.

Liūdnesnė kita mokslininkų išvada. Psichologai pažymi, kad nors neigiamos asmenybės charakterio savybės naudingos siekiant asmeninės sėkmės, jos pražūtingai veikia visos organizacijos darbą. Daugybė tyrimų jau susiejo šį charakterio savybių „blogio trejetą“ su korupcija, kadrų kaita, pravaikštomis ir tiesiog kenkėjiška veikla.

Štai dabar ir neaišku – regzti intrigą, kad nuslėptum savyje aptiktą blogio sėklą, ar liūdėti dėl to, kad esi toks doras, jog net negali tuo narciziškai pasididžiuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(28)
(2)
(26)

Komentarai (1)