Astrofotografas Vokietijoje užfiksavo, kaip Saturną 127 000 km/val. greičiu perskrodžia kosminis objektas (Video)  (0)

Pavydėtinai precizišką šūvių seriją astrofotografijos mėgėjas atliko šių metų sausio 15 d. Vokiečiui Julianui Wesselui pavyko visu gražumu užfiksuoti, kaip Saulės sistemos puošmeną Saturną staiga žaibiškai – 127 000 km/val. perveria erdvėlaivį primenantis kosminis objektas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, iš tikrųjų Saturnas liko nė nepaliestas. Tačiau J. Wesselas savo teleskopą su fotoaparatu įsigudrino pastatyti kaip tik toje Žemės rutulio vietoje, kurioje buvo matyti vos sekundę ar dvi trukęs Tarptautinės kosminės stoties (TKS) tranzitas Saturnu – taip TKS praskriejo tiksliai tarp Žemės taško, kurioje buvo pastatytas teleskopas, ir Saturno.

Nors iš fotokadrų sumontuotoje vaizdo medžiagoje matomas Saturną "perskrodžiantis" objektas dydžiu beveik prilygsta Saturnui ir susidaro įspūdis, kad vyksta kolosalus milžiniškų kūnų susidūrimas (juk Saturnas – antra didžiausia planeta Saules sistemoje), iš tikrųjų Saturnas tokį užpuoliką kaip TKS parytų net ne kaip dulkę, o kaip molekulę – žieduotoji planeta yra milijonus, o gal ir milijardus kartų didesnė už dirbtinį Žemės palydovą.

Patikėkite, darbo čia įdėta labai daug. Visų pirma, J. Wesselas iš peties padirbėjo planuodamas. Naudodamasis dangaus kalendoriumi CalSky jis išsiaiškino Žemės paviršiaus tašką, kuriame bus matomas TKS tranzitas. Nustatęs, kur ir kada geriausia laukti tranzito, entuziastui teko padirbėti ir su planetariumo programa Stellarium.

Laimė, kruopštaus ir uolaus astrofotografijos mėgėjui palanki buvo ir dangaus kanceliarija, dovanojusi giedrą dangų, nors orų prognozė sausio 15 d. nakčiai nebuvo dėkinga.

O štai mes Lietuvoje įstabiuoju 5 planetų paradu pasigrožėti dar neturėjome galimybės – lyg tyčia nuo sausio 20 d. visi rytai debesuoti. Tiesa, šviesulių grandinėlė, galima sakyti, neišsibėgios (išskyrus pažemiu besiritinėjantį Merkurijų) dar beveik visą mėnesį – iki vasario 20 d.

O kol kas kviečiame pasigrožėti įspūdingu J. Wesselo darbu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(38)
(31)
(7)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: