Kūdikių apsigimimus sukeliantis Zikos virusas pasiekė Daniją  (3)

Danijos piliečiui buvo nustatytas pavojingojo Zika viruso atvejis, praneša „The Independent“. Dėl šio viruso panika jau kilo Pietų Amerikoje ir Centrinėje Amerikoje, kur gimė tūkstančiai apsigimusių kūdikių.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-01-29 Kūdikių apsigimimus sukeliantis Zikos virusas pasiekė Daniją  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skelbiama, kad Zikos virusu, kurį platina uodų įkandimai, užsikrėtė vyras iš Orhuso miesto.

„Vienam danų turistui, kuris lankėsi Centrinėje ir Pietų Amerikoje, grįžus buvo diagnozuotas užsikrėtimas Zikos virusu“, – vėlų antradienio vakarą informavo rytinio Orhuso miesto ligoninė.

Užsikrėtimo Zikos virusu atvejis Danijoje buvo užfiksuotas po to, kai ši infekcija buvo nustatyta Italijoje, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Šveicarijoje.

Antradienį Italija pranešė diagnozavusi Zikos viruso infekciją keliems pacientams. Ji pridūrė, kad visi tie žmonės neseniai grįžo iš Lotynų Amerikos arba Karibų.

Be to, du šiuo virusu užsikrėtę pacientai buvo nustatyti Ispanijoje, trys – Jungtinėje Karalystėje, o dar du – Šveicarijoje.

Pareigūnai pirmadienį perspėjo, kad šis virusas plinta abiejuose Amerikos žemynuose ir kad tik Kanada bei Čilė galbūt jo išvengs.

Zikos virusas daugumai žmonių nesukelia pavojingų simptomų, bet daugėja įrodymų, kad jis gali sukelti sunkius kūdikių apsigimimus, patekęs į besilaukiančių moterų organizmą.

Brazilijoje pastaruoju metu labai padaugėjo vaisiaus smegenų vystymąsi sutrikdančios mikrocefalijos atvejų – tuo pačiu metu, kai buvo užfiksuotas Zikos viruso protrūkis.

Paprastai šioje šalyje per metus gimdavo apie 200 mikrocefalija sergančių kūdikių, bet nuo pernai spalio tokių naujagimių buvo beveik 4 000. Neturtingame šiaurės rytiniame Pernambuko regione mikrocefalija dabar pasireiškia 1–2 proc. naujagimių.

Manoma, kad šiuo virusu užsikrėtęs žmogus negali tiesiogiai užkrėsti kito žmogaus, bet Didžiosios Britanijos medikai nustatė, kad kai kada galimas užsikrėtimas lytiškai santykiaujant, o vaisius gali užsikrėsti nuo motinos per placentą.

Viruso protrūkio paveiktose šalyse moterys raginamos kiek įmanoma ilgiau atidėti nėštumą, kol bus sukaupta daugiau žinių apie Zikos virusą, nuo kurio jokių vakcinų dar nesukurta. Pavyzdžiui, Salvadoras paragino šalies moteris vengti pastoti iki 2018 metų.

Be to, besilaukiančioms moterims patariama nevykti į ateinančią vasarą vyksiančią Rio de Žaneiro olimpiadą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai (3)