Vairuotojams - dar vienas sveikatos patikrinimas nuo 2017 metų  (4)

Nuo kitų metų vairuotojų laukia dar vienas sveikatos patikrinimas. Prieš gaunant sveikatos pažymą, leidžiančią vairuoti, bus privaloma obstrukcinės miego apnėjos sindromo diagnostika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl Lietuvoje dar nepakankamai įvertinto obstrukcinės miego apnėjos sindromo miršta ne tik nuo jo kenčiantieji, bet ir žūsta niekuo dėti žmonės. Ši liga ypatingai pavojinga vairuotojams, nes žmogus nepajaučia, kaip užmiega prie vairo. Dėl to gali įvykti skaudžių nelaimių.

2014 metais Europos Parlamentas ir Taryba patvirtino naują direktyvą dėl vairuotojo pažymėjimų išdavimo. Pagal ją norinčiųjų gauti vairuotojo pažymėjimą sveikata bus tikrinama ir dėl obstrukcinės miego apnėjos.

Šią direktyvą Lietuva įtvirtino sveikatos ministrės įsakymu, pasirašytu paskutinę praėjusių metų dieną. Direktyvos taikymo tvarka turės būti paruošta iki 2017 metų pradžios.

Pagal ministrės įsakymą, kandidatas vairuotojo teisėms gauti arba esamas vairuotojas apsilankymo pas šeimos gydytoją metu turės užpildyti klausimyną dėl obstrukcinės miego apnėjos ir "Epworth" mieguistumo skalę. Jei gydytojas šią ligą įtars, bus siunčiama konsultuotis pas neurologą arba pulmonologą.

Specialistai, įvertinę ligos sunkumo lygį, nuspręs, ar pacientas gali vairuoti transporto priemonę, ar ne. Tie, kuriems bus suteikta teisė vairuoti, turės kas trejus metus tikrintis sveikatą ir laikytis nustatyto gydymo kurso.

Pasaulyje obstrukcinė miego apnėja sėkmingai gydoma daugiau kaip trisdešimt metų, tačiau pas mus pradėta diagnozuoti palyginti neseniai. Dabar tik prabilta apie jos padarinius, kurie gali būti skaudūs ne tik ligoniui, bet ir aplinkiniams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Agnė Smolienė
(19)
(5)
(14)

Komentarai (4)