Uraganas Toras talžė Norvegiją: bangų aukštis siekė 26 metrus  (0)

Uraganas Toras penktadienio vakarą siaubė Norvegiją. Pakrantę talžė gigantiškos bangos, siautė nepaprastai stiprus vėjas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Uraganas šalies pakrantę pasiekė penktadienio popietę. Apie aukas ar rimtus sužeidimus duomenų nėra, bet vg.no praneša, kad apie 30 tūkst. namų ūkių liko be elektros energijos, buvo atšaukti lėktuvų skrydžiai, keltų reisai, uždaryti kai kurie keliai, o gyventojams patarta likti namuose. Kai kuriose vietovėse yra apgriautų pastatų.

Krokeneso švyturyje, esančiame Sognės ir Fjurdanės administraciniame regione, išmatuotas vėjo stiprumas pagerino Norvegijos meteorologijos instituto anksčiau fiksuotus rekordus – čia penktadienį švilpė 48,9 m per sekundę stiprumo uraganas.

„Niekada anksčiau nebuvome fiksavę stipresnio nei 47 m per sekundę vėjo. Tai stipriausia, ką esame stebėję“, – penktadienį sakė meteorologė Bente Marie Wahl.

Greta Štado pusiasalio užfiksuotos sunkiai suvokiamo dydžio, net 26 metrų aukščio, bangos, pranešė okeanografas Torleifas Lothe. Pasak jo, tokio aukščio bangos Norvegijos pakrantėje stebimos tik kartą kas du dešimtmečius.

„Bangos kilo iki 13,5 metrų, bet kai kurios jų buvo net 26 metrų aukščio. Tai labai ekstremalu“, – sakė T.Lothe.

Okeanografai buvo perspėję visus laivus apie prognozuojamą itin stiprų bangavimą ir, pasak T.Lothe, tikimasi, kad visi jie penktadienį pasitraukė iš šios pakrantės zonos. Tokio aukščio bangos būtų pražūtingos net patiems didžiausiems laivams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai (0)