Nustebsite, kas iš tiesų dedasi augalų pasaulyje (Video)  (2)

Tikslingai judantys, sąmoningai bendraujantys ir vienas kitam padedantys augalai – ne fantastų išmonė. Pasirodo, augalus tiriantys mokslininkai sužino dar ne tokių stebinančių dalykų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-02-05 Nustebsite, kas iš tiesų dedasi augalų pasaulyje (Video)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgus metus augalų gyvenimą stebinti biochemijos ir biotechnologijų profesorė Vida Mildažienė pasakoja, kad pastarųjų kelerių metų mokslininkų tyrimai iš esmės keičia požiūrį į augalus ir įrodo, kad jie yra intensyviai bendraujančios būtybės.

Esą jie renka informaciją apie aplinką, ją apdoroja ir ja keičiasi, sąmoningai sprendžia jiems iškylančias problemas ir tikslingai juda, tik žmonės iki šiol nemokėjo to pastebėti.

„Mes įpratę galvoti, kad augalai yra tokie nejudrūs, sėslūs, jie nereaguoja, neturi nervų sistemos, yra nejautrūs. Bet tai visiškai paneigta. Realybė yra tokia, kad jie labai aktyviai reaguoja į aplinką, tiktai jų laiko skalė yra kitokia negu mūsų.

Kaip mes negalime pastebėti lekiančios kulkos, nes tai vyksta daug greičiau, negu mes galime suvokti, taip augalai juda daug lėčiau, negu mes galime suvokti. Bet jie tikrai  juda ir jie juda tikslingai“, – pasakojo Vytauto Didžiojo universiteto Gamtos mokslų fakulteto profesorė V. Mildažienė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Giedrė Baltrušytė
(41)
(6)
(35)

Komentarai (2)