Galėtume uodus nušluoti nuo Žemės... tačiau ar tai gera idėja?  (0)

Ligų nešėjai kraujasiurbiai uodai įkyri net ir aistringiausiems gamtos mylėtojams. Dabar uodai yra pirminis Zika viruso nešėjas Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Zika virusas perduodamas uodų rūšies Aedes aegypti, kurie taip pat skleidžia ir dengės bei geltonąją karštines.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš viso egzistuoja tik maždaug 3,5 tūkst. uodų rūšių – kukli vabzdžių šeimos dalis, tačiau jų įtaka žmogaus sveikatai gali būti katastrofšika, rašowashingtonpost.com.

Anopheles uodų patelės nešioja parazitus, kurie sukelia iki pusės milijardo maliarijos atvejų kasmet, o Azijos Tigriniai uodai, Aedes albopictus, perneša pavojingą čikungunijos virusą. Uodai buvo pagrindiniai ligų, kaip Vaarų Nilo virusas, skleidėjai, o dabar – Zika.

Uodai žmonėms sukelia daugiau kančių ir netekčių, nei bet kurie kiti organizmai (turbūt vienintelė išimtis yra patys žmonės).

Paprastai, kai žmonės susiduriame su tokiomis mirtinomis ligomis,  pasigirsta raginimų sunaikinti šių ligų nešiotojus. Kaip tik tai „Slate“ paskelbtame straipsnyje siūlė apžvalgininkas Danielis Engbergas.

Jis siūlo „branduolinį naikinimą“ – vabzdžių genocidas turėtų būti vykdomas kur kas agresyviau, nei dabar, kuomet uodų židiniai naikinami chemikalais. Tačiau šiuo metu pasaulyje tikrinamos inovacijos, kurios uodų populiacijas leistų išnaikinti greitai, skelbia motherboard.vice.com.

Vienas būdų yra genetiškai sterilizuoti uodų patinus ir paleisti juos į bendrą populiaciją. Ilgainiui gimtų tik vyriškos giminės uodai, kurie negalėtų daugintis. Kitas būdas – sukurti genetiškai modifikuotus uodus, kurie mirtų iki brandos.

Nors tai iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti patraukli mintis, mokslininkai jai nepritaria.

Pirmiausiai, uodai labai reikalingi paukščių, šikšnosparnių, žuvų ir kitų gyvūnų maisto grandinėje. uodai itin svarbūs šių gyvūnų išlikimui, tad niekas nežino, kokių ekologinių ir vėliau – ekonominių padarinių, turėtų nuo uodų priklausančių  gyvūnų populiacijos sumažėjimas.

Kita vertus, 2012-aisias „Nature“ publikuotame tyrime teigiama, kad nė viena rūšis nėra visu šimtu procentų priklausoma nuo uodų.

Tačiau vienos išnykusios rūšies poveikis ekologinei sistemai nėra tik dvipusis – išnaikinus uodus padarinius pajustų ne tik uodais besimaitinančios rūšys, bet ir milijonai kitų. Kaip – niekas numatyti negali.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(30)
(3)
(27)

Komentarai (0)