Pažinkime savo kūną: kodėl spenelių ir lytinių organų spalva yra kitokia?  (0)

Ar kada susimąstėte, kodėl spenelių spalva skiriasi nuo likusios odos spalvos? Lygiai taip pat žmonių lytinių organų odos spalva yra tamsesnė nei likusi kūno dalis. Pasirodo, atsakymas yra visai nesudėtingas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Niujorko Kolumbijos universiteto medicinos centro dermatologė Lindsey Bordone teigia, kad spalvų skirtumą lemia du dalykai – melaninas ir hormonai. Prasidėjus brendimui, didesnis estrogeno ir testosterono kiekis sukuria melaniną – amino rūgštį. Būtent ji nulemia ir žmogaus plaukų bei odos spalvą.

Todėl iš prigimties tamsesnės spenelių, pažastų bei tarpvietės odos sritys žmogui bręstant vis ryškėja.

„Hormonai reguliuoja procesą, kurio metu melanocitai gamina pigmentą, – sakė L.Rokhsar. – Jaunų mergaičių speneliai yra šviesūs, tačiau vyresniame amžiuje hormonai nulemia spenelių patamsėjimą. Berniukų organizme vyksta panašūs procesai“.

Dėl tos pačios priežasties užaugę vaikai kartais iš blondinų virsta brunetais.

Pasak medikės, staiga patamsėjusi oda taip pat gali būti ir sveikatos problemų, tokių kaip diabetas, požymis, nes odos spalva tam tikrose vietose gali pasikeisti dėl organizme padidėjusio cukraus kiekio. Tam tikrais atvejais tai gali byloti ir apie vėžį.

Žinoma, ne visada dėl tokių pokyčių yra pagrindas nerimauti, tačiau jei nesate tikri, turėtumėte pasikonsultuoti su savo gydytoju.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(40)
(15)
(25)

Komentarai (0)