Žiauriausios žuvys – drąsiai puola net žmogų (Foto)  (0)

Paprastai žmonės į žuvis yra linkę žiūrėti kaip į savo grobį. Žvejai nuo seno gaudo įspūdingus laimikius ir neša juos namo ant šeimyninio stalo, tačiau ne visuose pasaulio kampeliuose ši situacija tokia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kuriuose vandenyse, ypač ten, kur visus metus būna tropinis klimatas, žuvys tampa mirtinu priešu žvejams ir turistams.

Žinoma, toli gražu ne visos iš jų yra šaltakraujės žudikės, tačiau, kad ir kaip bebūtų, verčiau pasaugoti savo sveikatą ir įsidėmėti šių žuvų nuotraukas.

Mureninis ungurys

Mureninis ungurys paprastai medžioja spalvotas nedideles žuvis, plaukiojančia Havajų vandenyse. Jei šis ungurys nusprendžia pulti, į auką jis netrukus suleidžia net dvi poras itin aštrių dantytų žiaunų.

Antrosios šio ungurio žiaunos yra arčiau žuvies skrandžio, kad auką būtų lengviau nuryti. Ši keista savybė leidžia mureniniams unguriams praryti kur kas didesnius už save gyvūnus.

Dryžasis jūrų chirurgas

Dryžasis jūrų chirurgas yra itin ryški Indo – Ramiojo vandenyno rifų žuvis. Tiesa, neapsigaukite dėl jos patrauklios išvaizdos, nuo šios žuvies verčiau laikytis pagarbaus atstumo, mat jos uodegos pelekas yra nuodingas.

Mokslininkai mano, kad vandenyne plaukioja apie 1200 skirtingų nuodingų žuvų rūšių, o jų atlikti tyrimai rodo, kad šios žuvys sužeidžia maždaug 50 000 žmonių per metus.

Kad ir kaip bebūtų, bet tokių žuvų kaip dryžasis jūrų chirurgas, labai nukentėtų vaistų pramonė, nes būtent nuodingų žuvų išskiriami sekretai padeda kurti naujus tobulesnius vaistus.

Barakudos

Barakudos yra ilgi ir lankstūs medžiotojai. Dėl savo liauno kūno po vandeniu jos gali išvystyti net 40 km/h greitį. Pamačiusios auką barakudos milžinišku greičiu ją pasiveja ir suleidžia skustuvo aštrumo dantis.

Barakuda nepriekaištingai prisitaikęs plėšrūnas savo aplinkoje, o medžiojimo instinktus šios žuvys tobulino net 50 milijonų metų.

Baltasis ryklys

Nėra nė menkiausios abejonės, kad didysis baltasis ryklys garbingai užima aukščiausią vandenyno maisto grandinės vietą. Didžiausia pasaulyje žuvis plėšrūnė gali sverti net 2270 kilogramų ir pasiekti 6 metrų ilgį.

Didieji baltieji rykliai burnoje turi maždaug 300 dantų, kuriuos su malonumu suleidžia į jūrų liūtus, mažesnius banginius ar vėžlius. Būtent šie rykliai yra atsakingi už maždaug du trečdalius iš 100 kasmetinių žmonių užpuolimų.

Baltadėmis jūrų chirurgas

Pasaulyje yra net 75 jūros chirurgų rūšys ir visos jos iš kitų žuvų išsiskiria ypatinga uodegos forma.

Šios žuvys uodegos šonuose turi į skalpelį panašius spyglius, kuriuose kaupiasi nuodai. Įsidūrus šiais dygliais, jūros chirurgai gali nemenkai sužeisti kitą žuvį ar smalsaus žmogaus ranką.

 

Nepaisant šių savybių, jūros chirurgai nėra labai žiaurios žuvys, dauguma jų nuodinguosius spyglius naudoja tik savigynai, o iš tiesų maitinasi įvairiais jūros augalais.

Indonezijos vėjažuvė

Vėjažuves paprastai galima išvysti netoli paviršiaus, plaukiojančias tropiniuose ar subtropiniuose vandenyse, tačiau šios žuvys gali ir staigiai išnerti iš vandens. Tuomet jos tampa panašios į pavojingus vandenyno durklus.

Gali skambėti keistai, tačiau šie šuoliai kartais mirtinai užbado žmones, nes šokančios atgal į vandenį smailios žuvies žiaunos perduria odą.

Žvejai, žvejojantys nedidelėse valtelėse naktį ir pasišviečiantys žibintais atsiduria ypač dideliame pavojuje, nes Indonezijos vėjažuves traukia šviesa.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Aistė Meidutė
(39)
(7)
(32)

Komentarai (0)