Sekso "aukso viduriukas": koks yra statistiškai įprastas seksualinis gyvenimas? (N-18)  (0)

Ar dažnai tuo užsiimame? Kokiais būdais tuo užsiimame? Ar ilgai trunka intymus suartėjimas? BBC pasidomėjo, koks yra statiškai įprastas seksualinis gyvenimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pripažinkime, žmonių seksualinis gyvenimas yra sudėtingas fenomenas. Seksualumo atspalvių yra ne tik 50 ir ne tik pilkų – jų yra, ko gero, ne mažiau negu skonių derinių kulinarijos pasaulyje. Kaip ir kulinarinis skonis, mūsų intymaus gyvenimo prioritetai labai skiriasi – priklausomai nuo kultūros, asmenybės, lyties, amžiaus ir daugybės kitų veiksnių.

Todėl siekis apibrėžti, kas tai yra "normalus", įprastas seksualinis gyvenimas – rasti statistinį sekso vidurkį – yra šiek tiek naivus. Seksualumo įvairovė yra tokia didžiulė, jog statistiniai vidurkiai nė iš tolo neatskleis, kokių pojūčių patiria žmonės ir kokie yra tikrieji jų prioritetai.

Vis dėlto BBC pamėgino žvilgtelėti į bendriausias seksualinio gyvenimo tendencijas atspindinčius duomenis  ir susidaryti bendrą šios gyvenimo plotmės vaizdą.

Reikia nepamiršti, jog čia pateikiami duomenys gauti seksualinio elgesio tyrimų metodais, kurie nėra šimtu procentų patikimi – juk atvirai kalbėti apie seksą daugeliui yra tabu, todėl ne dažnas apklausos dalyvis ryšis iškloti visą tiesą be nutylėjimų ar priešingai – pagražinimų.

Čia pateikiama statistika nėra veidrodinis tikrojo seksualinio gyvenimo atspindys. Vis dėlto kai kurias bendrąsias XXI a. pradžios intymaus gyvenimo tendencijas šis atvaizdas išryškina. Taigi, kokios jos?

Ar labai norisi sekso?

Seksualinį potraukį jaučia ne visi. Nuo 0,4 iki 3 proc. vyrų ir moterų gali būti aseksualūs, t.y., seksas jų visiškai nedomina.

Gana sunku įvertinti ir seksualinės orientacijos sklaidą: pvz., homoseksualumo procentas populiacijoje gali svyruoti nuo 1 iki 15 proc., priklausomai nuo to, kieno yra teiraujamasi, kaip teiraujamasi ir ką apskritai mėginama įvertinti – jaučiamą seksualinį potraukį, konkrečią seksualinę elgseną ar seksualinį identitetą, kurį asmuo išpažįsta ir deklaruoja.

Šiaip ar taip, ne viename seksualinės elgsenos tyrime iš skirtingų pasaulio valstybių susidaro tam tikra dalis apklaustųjų, kurie išvis nejaučia seksualinio potraukio (nors negalima teigti, kad seksualinių santykių jie nėra patyrę).

Su kuo mylimasi?

Pasirodo, jog atsitiktinis seksas su nepažįstamais ar ką tik sutiktais žmonėmis tikrovėje yra gana retas dalykas. Apie tai byloja 2009 m. JAV atliktos apklausos rezultatai.

Daugiau kaip pusė respondentų (53 proc.) pasisakė lytiškai bendraują su ilgalaikiais partneriais. 24 proc. sakėsi intymiai bendrauja su nenuolatiniais partneriais. 12 proc. – su draugais, turėdami tam tikrų pragmatinių paskatų. 9 proc. – su nepažįstamais žmonėmis, o 2 proc. – su prostitutėmis.

Ar dažnai mylimasi?

Daugiausia yra žmonių (40 proc.), kurie per savaitę mylisi 1-3 kartus. 28 proc. fizine meile džiaugiasi 1-2 kartus per mėnesį.

18 proc. žmonių intymių santykių per pastaruosius metus apskritai neturėjo. Tai – trečia pagal gausumą respondentų grupė.

8 proc. intymiai suartėja 1 kartą per metus. Ir tik 6,5 proc. žmonių seksu užsiima 4 ir daugiau kartų per savaitę.

JAV atliktas tyrimas Global Sex Survey, kuriame dalyvavo daugiau kaip 50 tūkst. žmonių, vyresnių nei 18 m., byloja štai ką: nors sueičių dažnumas su amžiumi mažėja, seksu vyresniame amžiuje užsiimama ne taip retai, kaip galėtų atrodyti. Pavyzdžiui, mažiausiai 70-mečių intymiai bendravo bent 2 kartus per mėnesį, o 11 proc. kūniškais malonumais mėgaujasi kiekvieną savaitę.  

Kaip mylimasi?

Šie duomenys gauti atlikus anoniminę apklausą JAV, kurioje sutiko dalyvauti beveik 2 tūkst. žmonių nuo 18 m. iki 59 m. Jų buvo teiraujamasi apie pastarąjį kartą patirtą lytinę sueitį.

86 proc. moterų ir 80 proc. vyrų teigė paskutinį kartą su partneriu ar partnere santykiavę vaginaliniu būdu. 67 proc. moterų ir 80 proc. vyrų užsiiminėjo oraliniu seksu. 3,5 proc. moterų ir 9 proc. vyrų – analiniu seksu.

Kiek trunka seksas?

Heteroseksualių porų seksualinis bendravimas trunka 15-30 min. Tiek pat trunka ir homoseksualių vyrų intymus suartėjimas. O štai homoseksualios moterys kūniškais malonumais yra linkusios džiaugtis ilgėliau – 30-45 min., nors seksualiai suartėja rečiau nei homoseksualūs vyrai ar heteroseksualios poros. Šie duomenys gauti apklausus Kanados ir JAV gyventojus.

Ar daug yra tokių, kurie imituoja orgazmą?

Paplitęs įsitikinimas, kad orgazmą simuliuoja tik moterys. Tačiau naujausias tyrimas JAV atskleidė pakankamai netikėtą vyrų statistiką – net ketvirtadalis vyrų (25 proc.) intymaus suartėjimo metu taip pat yra imitavę orgazmą.

Dažniausia orgazmo simuliacijos priežastis – nėra nuotaikos intymiai bendrauti, tačiau nenorima nuvilti savo partnerio ar partnerės. Moterys orgazmą simuliuoja dažniau nei vyrai – minėto tyrimo rezultatai byloja, kad orgazmą suvaidinusi yra kas antra moteris (50 proc.).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(40)
(9)
(31)

Komentarai (0)