Kartūs atrankinio kryžminimo vaisiai: šlykščiausias pasaulio tigras Kenis  (2)

Dangaus žydrumo akys ir kerintis baltutėlis kailis – tigrai-albinosai netruko sulaukti milijonų žmonių simpatijų. Tačiau yra ir kita baltųjų tigrų veisimo pusė – išsigimimai. Laukinėje gamtoje baltųjų tigrų pasitaiko nepaprastai retai, todėl zoologijos soduose ar cirkuose matomi žvėrys sniego baltumo kailiu yra atrankinio kryžminimo vaisiai. Kartais jie prinoksta ypatingai atgrasūs. Beje, ne kartais, o dažniausiai. 29 atvejais iš 30.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laisvėje tik vienas iš 10 tūkst. tigrų gimsta su ypatybe, kuri vadinama leukizmu. Tai yra pigmento trūkumas, kuriam esant tigro kailis būna baltas su juodais dryžiais, o akys – mėlynos. Nelaisvėje tigrai-albinosai išvedami atrankinio kryžminimo būdu. Tiesa, tokia egzotiškos išvaizdos tigrai dažnai turi aibę sveikatos problemų.

Šlubuoja daugelio nelaisvėje gimusių baltųjų tigrų imuninė sistema. Be to, daugelis baltųjų tigrų yra žvairi, o kai kurie gimsta turėdami neurologinių problemų, deformuotu gomuriu, išsprogusiomis akimis ir kitomis snukio deformacijomis.

Net jei baltasis tigras gimsta sveikas, jį laisvėn išleisti nevalia – dėl tokio balto kailio jie neturės galimybės prisėlinti prie grobio nepastebėti ir nieko nesumedžios.

Tigras vardu Kenis buvo dvejų metų, kai jis buvo konfiskuotas iš privataus veisėjo Arkanzase (JAV) 2000-aisiais. Kenis gimė akivaizdžiai per trumpu ir nenormaliai plačiu snukiu, jo dantys netvarkingai išsiklaipę. Baltasis tigras buvo laikomas antisanitarinėje aplinkoje – jo niekas nenorėjo pirkti.

Turpentino šaltinio laukinės gamtos sergėtojai iš to paties veisėjo konfiskavo ir oranžinės spalvos Bengalijos tigrą vardu Vilis – jis buvo žvairas. Manoma, kad Vilis – Kenio brolis. Gamtosaugininkai neabejojo, kad abiejų tigrų išsigimimai – atrankinio kryžminimo pasekmė.

"Juk baltieji tigrai nėra atskira rūšis, jiems juk negresia išnykimas, jų nereikia saugoti, nes jie apskritai neturėtų egzistuoti, - pralobti siekiančių veisėjų požiūrį į šiuos gyvūnus sarkastiškai apibūdino Floridos Didžiųjų kačių prieglobsčio centro atstovė spaudai Susan Bass. – Veisėjai dumia žiūrovams akims, kad tokiems tigrams reikia specialių rezervatų, o už galimybę juos pamatyti lupa nuo lankytojų pasakiškus pinigus."

Minėtame Floridos gyvūnų globos centre gyvena ir dar vienas baltasis tigras – patelė Zabu. Jos snukyje sustingusi kraupi ir niekada nepranykstanti "šypsenos" grimasa – dar vienas snukio defektas. Zabu gomurys deformuotas nuo pat gimimo.

"Gražus, sveikai atrodantis baltojo tigro jauniklis statistiškai būna tik 1 iš 30 – atkreipia dėmesį S. Bass. – Kas nutinka su apsigimusiais 29-iais kitais? Gal jie užmigdomi, gal laikomi prastomis sąlygomis – kas žino..."

Keniui pasisekė paskutiniąsias savo gyvenimo dienas praleisti gyvūnų globos centre – baltasis tigras mirė 2008-aisias, sulaukęs vos 10 metų. Mirties priežastis – melanoma (odos vėžys).

"Kenį visi mylėjo, - prisiminė S. Grass. – Jis buvo nuostabaus charakterio. Labai mylėjo visus tigrų prižiūrėtojus. Apskritai visą globos centro personalą."

Visi mūsų laikais gyvenantis baltieji tigrai yra specialių veisimo programų zoologijos soduose rezultatas. Dažniausiai tai yra kryžminamų Bengalijos ir Sibiro tigrų palikuonys. Baltos spalvos kailį nulemia dvigubas recesyvinis genas, todėl dauguma po tokio kryžminimo gimusių tigriukų būna įprastos oranžinės spalvos, tačiau kenčia nuo tų pačių sveikatos sutrikimų – žvairumo, snukio defektų ir pan. Jie laikomi "brokuotais" egzemplioriais – veisėjų našta, nepageidaujamu subproduktu.

Apie 80 proc. baltųjų tigrų gimsta negyvi, o tie, kuriems pavyksta išgyventi, gyvena gerokai trumpiau už oranžinio kailio tigrus.

JAV baltųjų tigrų veisimas zoologijos soduose, priklausančiuose Amerikos zoologijos sodų asociacijai (AZA – American Zoological Association), uždraustas 2011-aisiais. Juose taip pat negalima veisti baltųjų liūtų, gepardų. Tačiau privatiems veisėjams albinosų sveikata ir likimas – nė motais. Jie ir toliau veisia baltus tigrus, liūtus, kitus gyvūnus ir eksploatuoja juos tokiose pramogų verslo oazėse kaip Las Vegasas.

Pavyzdžiui, baltieji tigrai dalyvaudavo JAV iliuzionistų Zigfrido ir Rojaus pasirodymuose – jiems tigrus-albinosus veisdavo Našvilio zoologijos sodas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(7)
(8)

Komentarai (2)