Teleskopas „Hubble“ kosmose užfiksavo mėlyną burbulą  (5)

Melsvos spalvos kosminis burbulas plūduriuoja maždaug už 30 tūkstančių šviesmečių nuo Žemės. Jis buvo užfiksuotas kosminio teleskopo „Hubble“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuotraukoje matoma žvaigždė, pavadinta kodiniu vardu WR31a. Volfo-Rajė (ang. Wolf-Rayet) žvaigždės, kartais vadinamos WR žvaigždės, yra senesnės masyvios žvaigždės, sunkesnės nei 20 Saulės masių.

Volfo-Rajė tipo žvaigždės sparčiai praranda savo medžiagą dėl labai stipraus žvaigždinio vėjo, kurio greitis gali siekti iki 2000 km/s. Jei Saulė per metus praranda apie 10⁻¹⁴ savo masės kasmet, tai Volfo-Rajė žvaigždė gali netekti iki 10⁻⁵ Saulės masių.

Šio tipo žvaigždės taip pat pasižymi itin aukšta paviršiaus temperatūra – ji gali siekti nuo 25000 K iki 50000 K. Nuotraukoje matote šią karštuolę ir ją apgaubusį Volfo-Rajė ūką – tai burbulo formos mėlyna struktūra, sudaryta iš dujų ir dulkių.

Mokslininkai spėja, kad šiuo atveju ūkas susiformavo prieš 20 tūkstančių metų ir sklinda beveik 219 tūkst. kilometrų per valandą greičiu.

Volfo-Rajė žvaigždės gyvena apie kelis šimtus tūkstančių metų, o tai yra itin mažai, matuojant kosminiais masteliais. Mūsų Galaktikoje žinoma apie 230 šio tipo žvaigždžių. Didžiojo Magelano Debesies galaktikoje identifikuota apie 100 šio tipo žvaigždžių, o Mažojo Magelano Debesies – tik 12.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(30)
(2)
(27)

Komentarai (5)