Tai skamba kaip fantastika, bet viskas pagrindžiama mokslu: išmokti kung fu bus galima per keletą sekundžių  (9)

Žinių įdiegimui tiesiai į smegenis, visai kaip fantastiniame filme „Matrica“, greitai gali prireikti ne ką daugiau pastangų nei miegui, mano mokslininkai. Tyrėjai teigia išvystę simuliatorių, kuris gali tiekti informaciją tiesiai į žmogaus smegenis ir tokiu būdu mokyti naujų įgūdžių kur kas greičiau, nei žmonės to išmoktų realiame gyvenime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai mano, kad jų technologija gali būti pirmas žingsnis kuriant pažangią programinę įrangą, kuri „Matricos“ tipo mokymąsi pavers realybe, rašo „The Telegraph“.

Filme „Matrica“ pagrindinis veikėjas „Neo“ išmoksta kung fu per keletą sekundžių, kai informaciją „įkeliama“ tiesiai į jo smegenis.

Kaifornijoje įsikūrusios Hugheso tyrimų laboratorijos (HRL) mokslininkai sako radę būdą, kaip pagreitinti mokymąsi, tik gerokai mažesniu masteliu nei filme.

Jie tyrinėjo patyrusio piloto smegenų siunčiamus signalus, tuomet perdavė duomenis naujiems mokiniams,  kurie mokėsi pilotuoti lėktuvą realiame skrydžių simuliatoriuje.

Mokslininkai teigia, kad dalyviai, kurių smegenys buvo paveiktos uždėjus elektrodų kepures, informaciją įsiminė 33 proc. geriau nei placebo grupė.

„Mūsų smegenų simuliavimo sistema yra viena pirmųjų tokio tipo sistemų , – aiškino daktaras Matthew Phillipsas. – Tai skamba tarsi fantastika, tačiau sistemos metodas paremtas moksliniais pagrindais.“

„Specifinė užduotis, kurią mes tyrinėjome, buvo orlaivio pilotavimas. Jam reikia pažintinių ir motorinių funkcijų sinergijos, – pasakojo mokslininkas. – Kai išmokstate kažką naujo, smegenys pasikeičia fiziškai. Yra sudaromos ir sustiprinamos jungtys. Pasirodo, kad tam tikros smegenų funkcijos, kaip kalba ar atmintis, yra atsidūrusios konkrečiuose smegenų regionuose ir yra maždaug mažojo piršto dydžio.“

Anot mokslininko, ateityje smegenų simuliacija gali tapti įprastine mokantis vairuoti ar atlikti kitas užduotis.​

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(62)
(6)
(56)

Komentarai (9)