Šiuos archainius plaštakų įspaudus Sacharos urvo sienoje paliko ne žmonių delnai  (8)

Wadi Sura urvo Libijos dykumoje sienos išmargintos piešiniais, kurie datuojami nuo 6 iki 8 tūkst. metų. Žvelgiant į juos iš tolo, bene labiausiai į akis krinta daugybė žmogaus plaštakas primenančių siluetų. Įdomu tai, kad plaštakos – labai mažos. Nuo pat jų atradimo buvo manoma, kad čia – žmonių vaikų delnų antspaudai. Tačiau juos ištyrusi antropologė paneigė šią hipotezę ir pareiškė, kad šios plaštakos – apskritai ne žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Deja, bet ir ne ateivių. Paaiškėjo, kad plaštakos formos trafaretus ant sienos paliko... priekinės roplių galūnės. Tokią išvadą priėjo ir žurnale "Journal of Archaeological Science" paskelbė tyrėjų grupė, vadovaujama Emmanuelle Honore iš McDonaldo Archeologinių tyrimų instituto JK.

Natūrali uolienų priedanga, vadinama Pabaisų urvu, Libijos dykumoje atrasta 2002 m. Ant urvo sienų rasta ne tik keliasdešimt letenų įspaudų, bet ir maždaug 7 tūkst. metų senumo neolitinių piešinių ant sienos, kuriuose vaizduojama apie 5 tūkst. žmonių ir įvairiausių gyvūnų figūrų.

2006 m. urve apsilankiusi ir jį tyrinėti pradėjusi E. Honore nusprendė išsiaiškinti, ar ant sienų paliktus plaštakų siluetus paliko žmogaus delnai. Tyrinėti urvo moteris grįžo po kelerių metų – taip ji mėgino patvirtinti arba paneigti hipotezę, kad įspaudai ant sienos yra vaikų, kūdikių, o gal net neišnešiotų naujagimių.

E. Honore tyrėjų grupė nuodugniai išstudijavo įspaudų dydį ir formą, o tada šiuos archeologinius artefaktus palygino su vienoje Prancūzijos ligoninėje slaugomų išnešiotų ir neišnešiotų naujagimių delnų antspaudais. Tyrėjai taip pat neatmetė galimybės, kad delnų atspaudai ant urvo sienos gali priklausyti primatams.

Nė viena iš šių hipotezių nepasitvirtino, todėl mokslininkai ėmė tirti hipotezę apie roplius. Paaiškėjo, kad šis spėjimas – tikslesnis. Pasikonsultavus su kolegomis zoologais ir reptilijų specialistais, prieita išvados, kad plaštakų atspaudai labiau sutampa su driežų ar krokodilų jauniklių priekinių letenų atspaudais.

Jei tai tiesa – o tai dar nėra nepaneigiama įrodyta – tai reikštų, kad urvo sienas Neolito laikų žmonės margino gyvūnų kūno dalimis. Tiesa, tokius samprotavimus gana atsargiai vertina net ir patys tyrimo autoriai.

"Mes nesame įsitikinę, ar mums pavyks pateikti nepaneigiamų įrodymų, tačiau pirminiai mūsų rezultatai gana iškalbingi", - sakė viena iš tyrimo bendraautorių Brigitte Senut.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(51)
(3)
(48)

Komentarai (8)