Gintaro luisto vertė – bent du automobiliai  ()

Gintaro žaliavos kainų burbulas išsipūtė 2014-aisiais. Jo kainos nedaug čiūžtelėjo žemyn. Kaliningradiečiai prieš porą metų suskubo nutraukti jo tiekimą ir gintarą patys ėmė parduoti tik kinams. Užtat Lietuvą bei Lenkiją tebėra užplūdęs iš po skverno traukiamas saulės akmuo – juo vis dar prekiauja perpardavinėtojai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai, kad žaliavos tiekimas yra likęs trečiose rankose, kalba ir Vilniuje atidarytos tarptautinės gintaro parodos „Amber Trip 2016“ parodos dalyviai. Tai vienintelė ir didžiausia Baltijos šalyse juvelyrikos bei gintaro paroda, kurioje dalyvauja apie 150 šio verslo atstovų iš įvairių pasaulio šalių.

Už gabalėlį gintaro – automobilis

Žinote, kiek kainuoja delno dydžio natūralaus iš Ukrainos atgabento gintaro gabalas? 12 tūkst. eurų. Tiek pakaktų dviem tikrai neprastiems automobiliams.

Gerokai kuklesnių, maždaug penkių centimetrų skersmens apdirbto gintaro gabalėlių kainos taip pat gali išbadyti akis. Vienas jo gramas kainuoja 16-20 eurų, tai už visą tokį saulės spalvos kamuolėlį reikėtų 4 tūkstančių eurų ir dar daugiau.

„Tai – pigu. Dalyvaujame antroje parodoje. Gintaro kainos nuo pernykščių beveik nesiskiria. Gal net šiek tiek padidėjo. Burbulas, jei jis ir buvo susiformavęs, nedingo. Kainos pakrito 2014-aisiais, bet vos pusmečiui“, – sakė Klaipėdoje besidarbuojantis juvelyras Virginijus Baltutis.

Vis dėlto gintaro kaip žaliavos kainą nusakyti gana sunku – ji priklauso nuo kokybės. Tad ir mažą jo gabalėlį pasvėręs tiekėjas už jo gramą gali paprašyti 10 eurų, o už didelio – kilograminio gintaro gabalo gramelį – 5 eurų. Pasak V. Baltučio, dauguma pirkėjų tebėra kinai. Šiek tiek pastaruoju metu gintaro žvalgybininkų bei pirkėjų atvyksta ir iš Arabų šalių.

Tiekimo klampynė

Gintaro – žaliavos kelias į Lietuvą gana klampus.

Pasak „Amber Trip“ parodos organizatoriaus Gintaro Guntoriaus, juvelyrai nesėdi be darbo. Vis tiek gintaro pasiūla egzistuoja, tik tiek, kad jį tenka pirkti iš perpardavinėtojų, kurie kainą esti gerokai pariebinę.

Tam, kad būtų galima dalyvauti Kaliningrado gintaro kombinato skelbiamuose aukcionuose (pirmąjį ji paskelbė pernai spalį), reikia būti įsteigus Kaliningrado srityje besidarbuojančią bendrą lietuvių-rusų juvelyrų įmonę.

Negana to, Rusija vis dar nėra nustačiusi aiškios gintaro eksporto tvarkos, pavyzdžiui, nėra nustatyta, kas yra gintaro pusfabrikatis, o kas – žaliava. Ir tai kelia sunkumų muitinėje. Nušlifuotą gintarą jie laiko ne žaliava, bet gaminiu, ir tokio iš Rusijos nevalia išgabenti.

„Todėl kone viskas į Lietuvą ir patenka per „trečias“ rankas. O licenciją išvežti perdirbtą gintarą turi tik pats Kaliningrado gintaro kombinatas.

Įsteigti bendrą įmonę taip pat keblu. Nes reikia į Rusiją perkelti ir gamybą – ten pat jį ir perdirbti, tad reikia suorganizuoti ir grupę žmonių, kurie ten kurs ir gamins“, – sakė G. Guntorius.

Skraidina lėktuvu

Pasak savo įmonę Kaliningrado srityje turinčio Viktoro Kirmelo, lietuviams gintarą jis tiekia legaliai. Per mėnesį lėktuvais į Lietuvą nugabenama apie 300-400 kilogramų per mėnesį.

„Turiu savo gintaro perdirbimo įmonę „Marina“ bei prekybos įmonę „Polimer Snap“". Pusfabrikačius – nušlifuotą gintarą oficialiai eksportuojame į Lietuvą. Jį perka įmonės – juvelyrai gauna legalų – ne kontrabandinį gintarą“, – sakė V. Kirmelis.

Jo teigimu, visa bėda, kad kontrabandininkai sukelia nepagrįstą konkurenciją.

Svečiuose – ir italų įmonė

„Paroda kasmet plečiasi, tačiau klientai yra tie patys. Tai žaliavos – natūralaus gintaro ieškotojai kinai. Koks dešimtadalis yra arabų, likusieji – Lietuvos ir Rusijos įmonės, kurių mažuma“, – sakė įmonės „Italo Import – Export“ atstovė Audronė Juknevičiūtė.

Jos teigimu, kainos vis dar kyla. Ir nežinia, ar tas burbulas apskritai sprogs.

„Mes – Italijos įmonė, tad Baltijos jūros gintaro turime nedaug. Daugiau prekiaujame meksikietiško gintaro, koralo dirbiniais. Net ir tą gintarą, kuris iškastas iš Baltijos jūros telkinių, montuojame su 18 karatų auksu – Lietuvoje tai nėra įprasta“, – sakė A. Juknevičiūtė.

Parodoje – japonai

„Dalyvių skaičius šių metų „Amber Trip“ parodoje iš tiesų įspūdingas, jei vertintume sulėtėjusią gintaro rinką – kritusį pardavimą. Kita vertus, džiaugiamės, kad vienintelė Baltijos šalyse juvelyrikos ir gintaro paroda sulaukia dalyvių net iš tokių šalių, kaip JAV, Japonijos, Indijos ar Kamčiatkos pusiasalio“, – sakė G. Guntorius.

Šiais metais tarptautinėje parodoje „Amber Trip“" dalyvauja apie 150 verslo atstovų – panašiai kaip pernai. Tarp jos dalyvių taip pat yra verslo atstovai iš Baltijos šalių, Lenkijos, Turkijos, Italijos, Ukrainos, Rusijos, Vokietijos ir kitų valstybių. „Amber Trip“" parodos bendras plotas siekia 2,5 tūkst. m².

Apie 40 proc. parodos ploto užima juvelyrikos dirbiniai, apie 60 proc. – gintaras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Audrė Srėbalienė
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: