Milijardo šviesmečių galaktikų siena gali būti didžiausias objektas kosmose  (3)

Į visatos tolius žvelgiantys astronomai atrado BOSS Didžiąją sieną, milžinišką milijardo šviesmečių skersmens struktūrą iš 830 galaktikų


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai dar vienas priminimas, kad kosmosas yra labai labai didelis. Milijardo šviesmečių skersmens, tolimas galaktikų superspiečius gali būti didžiausia kosmose iki šiol rasta struktūra.

Atskiras galaktikas, kaip kad mūsiškis Paukščių Takas, gravitacija susieja į spiečius, šie spiečiai susiburia į superspiečius, kurie savo ruožtu susikimba į ilgas galaktikų grandines, vadinamas sienas. Didžiausiu masteliu, visata primena kosminį tinklą iš materijos, gaubiančios tuštumas – ir šios sienos yra storiausios gijos.

Šalimais visatoje yra Sloan Didžioji Siena, o 2014 metai išsiaiškinta, kad Paukščių Takas yra dalis superspiečių sistemos Laniakea. Abi šios struktūros didžiulės. Bet naujai pastebėta BOSS Didžioji Siena, kurios masė gal 10 000 kartų didesnė už Paukščių Tako, dviem trečdaliais didesnė už katrą nors.

Heidi Lietzen iš Kanarų salų astrofizikos instituto komanda rado ją, ieškodami susispietusių galaktikų dideliame plote tarp 4,5 ir 6,4 mlrd š.m. nuo mūsų. visoje šioje erdvėje išsiskyrė viena tanki milžiniška sistema.

„Ji buvo daug didesnė už ką nors kita tame tūryje,“ sako Lietzen. BOSS Didžiojoje Sienoje yra 830 galaktikų, kurias matome ir tikriausiai dar daug daugiau pernelyg blyškių, kad jas būtų galima pastebėti naudotu paieškų teleskopais.

Kaip ir kitų galaktikų sienų atveju, šios dydis yra kiek subjektyvus.

„Iki galo nesuprantu, kaip jie apjungia šias visas savybes ir vadina tai viena struktūra,“ sako Allison Coil iš Kalifornijos universiteto San Diege. „Šioje struktūroje aiškiai yra nukrypimų ir išlinkimų, kurių, tarkime, Sloano Didžiojoje Sienoje nesama.“

Laniakea spiečių atradęs Brent Tully iš Havajų universiteto, sako, kad sprendimas, kas sudaro vieną struktūrą, priklauso nuo apibrėžimo.

Tradiciškai tai yra tankesnis galaktikų regionas, sako jis, ir naujojoje sienoje galaktikų išties yra penkis kartus daugiau, nei vidutiniame dangaus plote. Bet nustačius, ar galaktikos juda drauge – kas neįmanoma, žinant, kaip toli jos yra – atsakymas gali būti kitoks.

„Didžiausio žinomo objekto“ karūnos gviešiasi ne tik galaktikų superspiečiai. Kai kurie tolimi šviesos šaltiniai, tarkime, kvazarai ar gama spindulių blyksniai atrodo susispietę tam tikruose dangaus regionuose, ne išsimėtę padrikai. Jeigu jie išties susiję, tada jie priklauso tokioms didelėms struktūroms, kurių turimos kosmologinės teorijos negali paaiškinti.

Bet daug astronomų nėra tikri, kad šie objektai išties priklauso vienai struktūrai, kadangi nėra juos siejančio fizinio mechanizmo. Tad, jie linkę ieškoti kosminį tinklą sudarančių gigantiškų vėrinių. Šiuo požiūriu karaliauja naujai rasta BOSS Didžioji Siena .

Joshua Sokol
New Scientist 2016–03–08

Žurnalo nuoroda:
arxiv.org/abs/1602.08498, pasirodys Astronomy & Astrophysics

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(40)
(0)
(40)

Komentarai (3)