Neįtikėtina: mokslininkai viščiukams užaugino „dinozauro kojas“ (Video)  ()

Dar visai neseniai mokslo pasaulyje sklandė mitas, kad visi dinozaurai išnyko prieš 65 mln. metų, tačiau nauji fosilijų atradimai parodė, jog po asteroido susidūrimo su žeme kai kurie jų liko gyvi ir padėjo atsirasti paukščiams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad išsiaiškintų, kaip visa tai nutiko, mokslininkai Čilėje manipuliavo įprastinių viščiukų genais, kad sukurtų viščiukus su vamzdžio formos šleivikauliais, labai panašiais į dinozaurų. Šleivikaulis yra vienas iš dviejų ilgų kaulų, randamų paukščio kulšyje.

Kai kuriuose paukščių dinozaurų (avian dinosaurs) rūšių, tokių kaip Archaeopteryx, šleivikaulis buvo vamzdžio formos kaulas, kuris tęsėsi iki kulkšnies. Šalia jo buvo panašaus ilgio blauzdikaulis.

Vykstant evoliucijai paukščių dinozaurų grupėje Pygostylians šleivikaulis tapo trumpesnis už blauzdikaulį, taip pat smailesnis ir labiau atskilęs prie pabaigos.

Nors šiuolaikinių paukščių embrionai rodo, kad jiems augant gali išsivystyti šleivikauliai, panašūs į dinozaurų – šie kaulai tampa trumpesni ir plonesni, jie niekada nesusijungia su kulkšnimi.

Mokslininkų komanda, vadovaujama  Joâo Botelho iš Čilės universiteto, nusprendė ištirti, kaip šleivikauliai iš vamzdžio formos tapo kur kas smailesni.

Jiems tai pavyko padaryti slopinant geną IHH (Indian Hedgehog), kuris lėmė, kad viščiukai išaugino ilgą šleivikaulį, panašų į dinozaurų.

Tyrimas publikuotas žurnale „Evolution“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()