Galvosūkis: erdvėlaivis kyla ar leidžiasi? Žemėje, Veneroje, o gal Mėnulyje?  (4)

Kai kurie mokslininkai šį galvosūkį laiko pokštu. Neva autorius mulkina skaitytojus ir tikisi, kad jie atsakys spontaniškai: juk akivaizdu, kad reaktyvinis srautas nukreiptas į apačią, net dulkės kamuoliais kyla nuo žemės paviršiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau manantiems, kad kosminis laivas kyla, gali paprieštarauti tie fizikos galvočiai, kurie išaiškins, kad ir leisdamasis erdvėlaivis turi nukreipti reaktyvinę jėgą statmenai žemei – kad galėtų sklandžiai nutūpti, „užgesindamas“ leidimosi pagreitį.

Tiesa, realybėje labai dažnai nusileidimo metu naudojama kapsulė, o ne pats kosminis laivas. O daugkartinio panaudojimo raketos nešėjos dar tik „Space X“ bandymų stadijos. Be to, praktikoje į pagalbą pasitelkiami parašiutai.

Tačiau šis galvosūkis – ne jūsų žinioms apie kosminių laivų nusileidimo būdus patikrinti, o greičiau loginio mąstymo testas. Įdėmiai įsižiūrėkite į paveikslėlį – negi niekas neužkliūna už akių?

Parašiuto ar kapsulės čia tikrai nėra, tik erdvėlaivis, dulkių kamuoliai ir reaktyvinė jėga.

Galvosūkio spendimo paaiškinimas

Be abejo, mokslininkai, kuriantys panašius galvosūkius, tikisi, kad skaitytojas suklys arba tiesiog nuklys į lankas.

Iš tiesų, visi aukščiau išvardyti faktoriai, matomi plika akimi (pozicija Žemės atžvilgiu, reaktyvinė jėga, dulkės) – objektyvi tiesa. Tačiau šie faktoriai tiktų ir leidžiantis laivui, ir jam kylant.

Vis dėlto piešinyje tikrai slypi užuomina į atsakymą. Jį rasite kitame puslapyje (spauskite Nr. 2 puslapiavimo eilutėje apačioje).

Pasidalinkite su draugais
(18)
(29)
(-11)

Komentarai (4)