Sukurtas išmanusis pleistras diabetikams: nebereikia jokių injekcijų ar nuolatinio stebėjimo  ()

Mokslininkai dešimtmečius stengėsi išlaisvinti diabetikus nuo reguliarių insulino injekcijų. Vienas pagrindinių tikslų buvo išsiaiškinti, kaip pacientams persodinti sveikas, insuliną gaminančias beta ląsteles, kurios susirgus diabetu nefunkcionuoja. Tačiau kadangi tai invazinė procedūra, yra didelė tikimybė, kad organizmas jas atmes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar tyrėjo iš Šiaurės Karolinos universiteto Zheno Gu vadovaujami mokslininkai pasiūlė paprastą alternatyvą – sintetinį pleistrą, kuris padengtas beta ląstelėmis, rašo sciencealert.com.

Pleistras neskausmingai prilipdomas prie paciento odos, kad išskirtų insuliną reikiamu metu ir saugiai kontroliuotų cukraus lygį kraujyje be jokių injekcijų ar nuolatinio stebėjimo.

Pleistras dar nebuvo patikrintas su žmonėmis, tačiau jau įrodyta, kad jis gali saugiai kontroliuoti pelių kraujo lygį bent dešimt valandų. Zheno Gu vadovaujami mokslininkai šiemet atnaujino pernai pristatytą išmanaus pleistro konceptą.

Anksčiau naudotas sintetinis insulinas, o naujajame yra tikros, gyvos beta ląstelės. Tai reiškia, kad jos leidžia saugiau valdyti paciento cukraus lygį ilgesnį laiką be rizikos perdozuoti arba suleisti per mažai.

Kadangi beta ląstelės saugiai laikomos ant pleistro už paciento kūno, nėra galimybių, kad jas atmes imuninė sistema.

Beta ląstelės dažniausiai randamos kasoje, kur jos išskiria insuliną, kad padėtų organizmui apdoroti kraujotakoje po maisto esantį perteklinį cukrų. Sergančiųjų diabetu ląstelės yra arba sugadintos, arba negali gaminti pakankamai insulino tam, kad palaikytų reikiamą cukraus lygį, todėl sergantiesiems reikalingos insulino injekcijos.

Mokslininkų sukurtas metodas leidžia gerokai patogiau ir greičiau reguliuoti insuliną, taip pat yra ir saugesnis, nes diabetikai gali perdozuoti insulino, o tai gali sukelti komplikacijų.

Diabetinis pleistras – daug žadantis atradimas, tačiau iki jo pardavimo komerciniu būdu dar laukia labai ilgas kelias. Pirmiausia pleistrai turi būti tobulinami, kad atliekant bandymus su gyvūnais būtų gauti geriausi rezultatai. Vėliau turi būti pradėti priešklinikiniai bandymai, o galiausiai – klinikiniai bandymai su žmonėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(100)
(11)
(89)

Komentarai ()