Mokslininkai atskleidė, kaip veiks lietpaltis, padarantis žmogų nematomą (Video)  ()

„Scientific Reports“ rašo apie inžinierių grupę, kuri dirba Ajovos Mokslo ir technikos universitete. Mokslininkai pristatė naują, lengvą ir labai lanksčią medžiagą – „meta-odą“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši medžiaga jau dabar suteikia galimybę paslėpti objektą nuo radarų. O netolimoje ateityje specialistai planuoja sukurti tikrą „nematomą lietpaltį“. 

Galinstano lydinys

„Meta-oda“ gavo šį pavadinimą metamedžiagų pavyzdžiu. Šios substancijos pasižymi savybėmis, nesutinkamomis gamtoje. Pavyzdžiui, jos gali padėti manipuliuoti elektromagnetinėmis bangomis.

„Meta-odą“ sudaro polimerai, į kuriuos implantuotos skysto metalo dalelės. Suspaudžiamas arba ištempiamas šios medžiagos paviršius gali sustiprinti arba susilpninti elektromagnetinių signalų atspindėjimą, rašo Phys.org.

Naudotą skystojo metalo lydinį sudaro galis, indis ir alavas. Jis vadinamas galinstanu ir naudojamas termometruose vietoje toksiško gyvsidabrio. Galinstano lydymosi temperatūra – tik 19 laipsnių Celsijaus. Galinstanu užpildyti „nematomoje“ medžiagoje esantys rezonatoriai (2,5 mm skersmens žiedai). 

Eksperimentai parodė, kad tokia konstrukcija gali „užgesinti“ 75 proc. 8–10 GHz dažnio bangų. Objektą suvyniojus į „meta-odą“, radarai negalėjo jo aptikti spinduliuojant įvairiais kampais, tvirtina kūrėjai.

Kitas žingsnis – nematomas žmogus

Mokslininkai tikisi, kad jų kūrinys labai prisidės prie mokslo vystymo: padės derinti elektromagnetinius dažnius arba panaikinti išsiblaškiusius elektromagnetinius signalus.

Kitas mokslininkų žingsnis – „nematomas lietpaltis“. Savo technologiją jie tobulins taip, kad ji leis reguliuoti ne tik magnetinių bangų intensyvumą, bet ir matomos šviesos bei infraraudonųjų spindulių intensyvumą. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(13)
(-2)

Komentarai ()