Geros naujienos: mokslininkai išsiaiškino, kaip ŽIV virusą pašalinti iš žmogaus ląstelių  ()

Naudodami CRISPR/Cas9 genų inžinerijos metodą mokslininkai pademonstravo, kaip galima išimti ŽIV virusą iš žmogaus imuninės sistemos ląstelės DNR.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis metodas leistų nuo pakartotinio užkrėtimo apsaugoti ir neredaguotas ląsteles, rašo sciencealert.com.

CRISPR/Cas9 genų inžinerijos technika ateityje turėtų pakeisti genetinių ligų tyrimus ir gydymo būdus. Ji leidžia mokslininkams pasiekti specifinį geną ir iškirpti ar įdėti DNR dalis, kad pakeistų jos funkciją.

Technikos metu naudojami baltymai, kurie veikia tarsi „žirklės“, leidžiančios pasiekti reikiamas ląstelės DNR dalis ir jas keisti, arba redaguoti.

CRISPR nusako specifines pasikartojančias DNR sekas, išgautas iš prokarioto – vienaląsčio organizmo, kaip bakterija, – kurios suporuojamas su RNR valdomu fermentu Cas9.

Taigi jeigu norima pakeisti žmogaus ląstelėje esančio viruso DNR, reikia bakterijos, kuri susidurtų su virusu ir pagamintų RNR giją, identišką virtualios DNR sekai.

Ši „valdoma RNR“ tuomet prikimba prie Cas9 fermento ir ieško reikiamo viruso. Kai virusas randamas, Cas9 jį iškerpa ir sunaikina.

Naudodami šią techniką mokslininkai iš Temple universiteto laboratorijoje sugebėjo eliminuoti ŽIV – 1 DNR iš T – ląstelių genomų. Kai šios ląstelės vėliau buvo paveiktos virusu, jos buvo apsaugotos nuo pakartotinės infekcijos.

Genų inžinerijos technikos anksčiau mėgintos ne kartą, tačiau tai yra pirmas kartas, kai mokslininkai išsiaiškino, kaip sustabdyti ŽIV viruso plitimą. Viruso plitimo sustabdymas – labai svarbi gydymo dalis, kuri leistų sergančius apsisaugoti kur kas geriau, nei dabartiniai vaistai.  Kai žmogus nustoja gerti įprastinius vaistus, ŽIV vėl užpuola T ląsteles.

Šis tyrimas yra tik pirmas žingsnis. Ateityje techniką reikės išmėginti sudėtingesnėmis sąlygomis, ne tik laboratorinėje lėkštutėje.  Tyrimo rezultatai publikuoti „Scientific Reports“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(42)
(0)
(42)

Komentarai ()