Britų profesorius: blogiausia kas gali nutikti - tai religinis konfliktas tarp islamo ir krikščionybės  (41)

Vizituojančio Karališkojo koledžo profesoriaus, buvusio kario ir Jungtinių Tautų darbuotojo Andrew MacLeodo teigimu, neturime pasiduoti pagundai lengvabūdiškai skirstyti pasaulį į „mes“ ir „jie“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo komentare dienraščiui „The Independent“ profesorius pažymėjo, kad po teroro aktų Briuselyje jau ir vėl pasigirdo balsų, raginančių keršyti musulmonams, o nuosaikiųjų islamo atstovų užuojautos ignoruotos.

„Tokio blogio šviesoje vyriausybės susiduria su dideliu iššūkiu. Norime nugalėti tuos, kurie mus atakavo – bet kas esame „mes“ ir kas yra „jie“? Ar tai nuosaikūs tikintieji prieš visus pasaulio religinius fanatikus? Ar tai Vakarai prieš musulmonus?“, – retoriškai klausia A.MacLeodas.

„Šie juodai apsirengę žmonės teigia veikiantys Abraomo Dievo ir jo pranašų – Mahometo ir Jėzaus – vardu. Daugelis pamiršta, kad musulmonai įvardina Jėzų, kaip antrąjį pagal svarbą pranašą, nusileidžiantį tik Mahometui“, – priminė profesorius, pabrėždamas, kad krikščionys ir žydai lengvai gali atsižadėti tokių veiksmų, tačiau juos su musulmonais sieja tas pats Abraomo Dievas.

„Jei mes sutinkame, kad šios atakos neatspindi krikščionių ir žydų mąstymo, tai kodėl negalime sutikti, kad jos neatspindi ir nuosaikių musulmonų pasaulėžiūros?“, – klausė buvęs Jungtinės Karalystės karinių pajėgų karys, pridurdamas, kad socialiniuose tinkluose buvo pilna kvietimų pradėti Vakarų ir islamo karą.

„Negalima paneigti, kad religija vaidina vaidmenį tokių atakų organizavime, kokias matėme Briuselyje, nes ekstremistai pasirenka jiems naudingus pasažus, ištraukia juos iš konteksto, kad motyvuotų savo sekėjus“, – pabrėžė A.MacLeodas.

Jo teigimu, tiek Biblijoje, tiek Toroje, tiek Korane galima rasti eilučių, kuriose teisinami barbariški poelgiai, nepriimtini šiandienos visuomenėms. „Šiame šimtmetyje būtent Koranas labiausiai išdarkomas pateisinti tariamą kovą Dievo vardu“, – teigė profesorius.

„Atstumdami islamą mes priešais paversime 1,6 milijardus žmonių, kurių dauguma smerkia teroristų veiksmus“, – pridūrė A.MacLeodas.

Brito teigimu, nuo teroro atakų kenčia tiek vakariečiai, tiek patys musulmonai. Radikalai kęsinasi į visų, jiems nepritariančių, gyvybes. „Ar turėtume jungtis prie jų karo, ar turėtume juos įtraukti į savąjį?“, – kalbėdamas apie bendrus veiksmus klausė jis.

„Mūsų lyderiai turėtų pasakyti: kas esame „mes“ ir kas yra „jie“ kovoje prieš islamo radikalus. Jei demonizuosime visą religiją, įstumsime tuos žmones į radikalų rankas. Jei nesugebėsime prisijungti prie nuosaikiųjų pasipriešinimo radikalams, tai mūsų laukia milžiniškas pralaimėjimas“, – teigė A.MacLeodas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(21)
(28)
(-7)

Komentarai (41)