Netikėtas svečias Lietuvoje: prie Ignalinos pastebėti meškos pėdsakai  ()

Lietuvoje prieš kelias savaites lankėsi, o gal ir iki šiol klaidžioja meška. Tuo įsitikinęs gamtos temomis rašantis žurnalistas Daumantas Liekis, kuris netoli ežero vos keli kilometrai nuo Ignalinos šeštadienį aptiko meškos išmatas ir jas užfiksavo nuotraukose. Tiesa, ar svečias vis dar Lietuvoje, pasakyti sunku: išmatos yra jau poros savaičių senumo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Išmatas pamačiau pora kilometrų nuo Ignalinos, prie nedidelio miško ežeriuko, kuris po truputį virsta aukštapelke ir jo pakrantės yra apaugusios kiminais, ant kurių dar yra visokių pernykščių uogų. Visai netoli, tarp gailių, gal keliolika metrų nuo kranto, yra paliktos dvi stambios meškos išmatos. Sunku pasakyti, kokio jos senumo. Aš vertinčiau, kad gali būti pora savaičių ar senesnės, kadangi jos yra sušalusios į ledą“, – sakė D.Liekis.

Žurnalisto teigimu, faktą, jog tai yra meškos išmatos, įrodo specifinis jų kvapas, primenantis muskusą. 

„Be to, tai įrodo ir jų dydis. Joks mūsų miškų gyventojas tokio dydžio išmatų nesugeneruoja. Dydis yra daugmaž kaip karvės „torto“. Išmatos yra vientisos, ir jų sudėtis yra ypatinga: jei tai būtų kanopinio žinduolio, kuris maitinasi žole, išmatos, tai būtų praktiškai vien perdirbtas šienas. Bet dabar išmatų sudėtis yra mišri“, – teigė D.Liekis.

D.Liekio teigimu, patikrinus išmatas iš vidaus matėsi, kad turbūt meška neseniai pabudo iš žiemos miego. Išmatose nebuvo daug gyvulinės kilmės organinių medžiagų, tačiau matėsi uogų liekanos.

Žurnalistas pabrėžė, kad neseniai pabudusios iš žiemos miego meškos yra alkanos ir mėgina atstatyti per žiemą prarastas riebalines sankaupas.

„Yra tikimybė, kad meška galėjo ir iki Ignalinos ateiti, ten pasirausti po konteinerius. Bet dabar ta meška gali būti Baltarusijoje ar kažkur kitur, nes dabar toks laikotarpis, kai jos yra neramios ir klajojančios. Negalima sakyti, kad ji yra kažkur prie Ignalinos šiuo metu“, – sakė D.Liekis.

Netikėtai gamtoje išvydus mešką ar kitą stambų plėšrūną, sako D.Liekis, reikia stengtis sukelti kuo daugiau triukšmo, kad gyvūnas žinotų, jog netoliese yra žmogus, ir išsigąstų. Kitas variantas – apsimesti negyvu.

Rudieji lokiai Lietuvoje išnykę nuo XIX a. antros pusės: manoma, kad paskutinis buvo nušautas 1883 m. Tačiau jų vis dar pasitaiko Baltarusijoje bei Latvijoje, ir retkarčiais jie užklysta į Lietuvą. Paskutinis toks atvejis buvo 2015 m. vasarą: tuomet meškos pėdsakus aptiko pasieniečiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Ugnius Antanavičius
(9)
(3)
(6)

Komentarai ()