Žemės šaldiklis jau nebeveikia – padarinius jaučia visas pasaulis (Video)  (2)

Žemės planeta pagamina vis mažiau ledo kubelių – taip vaizdingai galima apibūdinti situaciją, kuri šiuo metu klostosi mūsų planetoje. Kalbant suprantamiau, Arkties vandenyne šiuo metu yra susidarę mažiausiai ledo per visą matavimų istoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip šią savaitę pranešė Kolorado universiteto mokslininkai, kurie bendradarbiavo su Nacionaliniu sniego ir ledo duomenų centru, Žemės šaldiklis nustojo veikęs ir šiame regione nustojo formuotis nauji ledo klodai.

Apskaičiuota, kad šiuo metu Arktyje yra apie 9 tūkstančius kvadratinių kilometrų ledo. Tai yra maždaug 8 tūkstančiais kvadratinių kilometrų mažiau, palyginti su praėjusių metų duomenimis. Beje, palyginti su 1981–2010 metų vidutiniais ledynų plotais, ledo sumažėjo beveik 700 tūkstančių kvadratinių kilometrų.

„Arktis yra krizėje. Metai po metų ji virsta į naują būseną, sunku nepastebėti, kaip tai gali nepaveikti oro sąlygų Šiaurės pusrutulyje“, – kalbėjo Tedas Scambosas, vienas iš tyrimą atlikusių vadovaujančių mokslininkų.

Arkties ledynai atspindi Saulės šviesą. Tai reiškia, kad kuo mažiau ledynų dengia Žemės paviršių, tuo labiau įkaista mūsų planeta, o tuo pačiu ir vandenynai bei jūros. Nereikia stebėtis, kad dėl šiltėjančio vandens paviršiaus formuojasi įvairios orų anomalijos.

Būtent viena iš tokių anomalijų yra dabar Ramiajame vandenyne besidriekiantis orų reiškinys El Nino. Būtent dėl jo pasaulis dabar kenčia galingus taifūnus ir liūtis, taip pat sausras ir miškų gaisrus. Kiekvienas regionas Žemėje patiria savo problemų.

Mokslininkai dar praėjusiais metais pranešė, jog 2015-ieji buvo rekordiniai metai pagal temperatūrą. Per visą matavimų istoriją termometro stulpelis dar niekad nekopė į tokias aukštumas. Vis dėlto 2016 metų sausio bei vasario mėnesiai jau sugebėjo pagerinti praėjusių metų rekordus.

Tai rodo viena – klimatas nuolatos šiltėja ir ledynams visame pasaulyje kyla vis didesnė grėsmė. Deja, tačiau mokslininkai prognozuoja itin niūrią ateitį: net jei šiandien nustotume deginti iškastinį kurą ir sustabdytume kitą veiklą, sukeliančią klimato šiltėjimą, padarinius vis tiek dar jaustume kelis šimtmečius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(28)
(4)
(24)

Komentarai (2)