Iškelta nauja tamsiosios materijos hipotezė  (1)

Didžioji medžiagos dalis Visatoje yra nematoma – šios tamsiosios materijos egzistavimą pastebime tik per jos gravitaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad ją sudaro elementariosios dalelės, silpnai sąveikaujančios su likusia materija. Visgi šiek tiek sąveikų turėtų būti ir tikimasi, kad tokių dalelių pavyks aptikti LHC ar kuriame kitame dalelių greitintuve.

Kol to nepadaryta, viena po kitos siūlomos įvairios alternatyvos standartiniam supratimui apie tamsiąją materiją. Viena tokia alternatyva vadinasi Plankiškąja sąveikaujančia tamsiąja medžiaga (Planckian Interacting Dark Matter, arba PIDM).

Ji remiasi idėja, kad tamsioji materija turėtų būti sudaryta iš elementariųjų dalelių, kurių masė yra artima didžiausiai įmanomai dalelės masei – Planko masei.

Planko masė yra maždaug dvidešimt mikrogramų. Jei tamsiosios materijos dalelės tikrai yra tokios masyvios, jų egzistavimas turėtų palikti pėdsakų kosminėje foninėje spinduliuotėje ir pirmykščių gravitacinių bangų pasiskirstyme.

Tai, kad kol kas tokių pėdsakų neaptikta, leidžia apriboti galimas dalelių mases, o artimiausiu metu detalesni stebėjimai jas apribos dar daugiau.

Taigi šis tamsiosios medžiagos modelis yra vienas iš nedaugelio, kurį patvirtinti ar paneigti greičiausiai pavyks per artimiausią dešimtmetį.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(34)
(12)
(22)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: