Eksperimentas: ar kola padeda nuvalyti rūdis nuo automobilio? (Video)  (1)

Apie populiarius gazuotus gėrimus, kuriuos vartoja ir vaikai, ir suaugusieji, prikurta daugybė mitų. Neva jie „atkemša“ ne tik skrandį, bet ir kanalizacijos vamzdžius. Kitas mitas, kurį nusprendėme patikrinti eksperimento metu – ar kola ir giminiški gazuoti gėrimai gali bent iš dalies atstoti autokosmetiką ir padėti nuvalyti rūdis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmoje eksperimento dalyje buvo testuojamas 2006 m. „Hyundai Santa Fe“. Jis žiemą gavo druskų, po to kelias savaites stovėjo garaže. Ko gero, ten automobiliui buvo per šilta, dėl susikaupusios drėgmės ant chromuotų detalių pradėjo kauptis rūdys.

Iš pradžių pabandėme jas patrinti tik kepimui skirta aliuminio folija. Rezultatas nenudžiugino, nusivalė tik nedidelė dalis rūdžių.

Tuomet, pasitelkę į pagalbą tris populiarius gėrimus (tamsiai raudoną, oranžinį ir lengvai gelsvą iš žalio buteliuko). Nors internautai siūlo šiais gėrimais rūdis laistyti 15 minučių ir ilgiau, mes tiek daug laiko neskyrėme.

Pabandymams Vita sugaišo maždaug tiek laiko, kiek vidutinė statistinė moteris ryto makiažui – su visais pakalbėjimais prieš kamerą ir gėrimų palaistymais – apie 30 min. visoms trims rankenoms.

Eksperimento mechanizmas toks: tris rūdimis aptrauktas rankenas apipylėme trimis skirtingais gėrimais ir po minutės pasitelkėme į pagalbą aliuminio folijos gniužulą.

Rezultatai tikrai neblogi!

Eksperimento metu talkinusiai kolegei Vitai, iš pradžių paragavusiai gėrimų, o paskui jais laisčiusiai rūdis, pasirodė, kad visi skysčiai padėjo pasiekti tikslą – pavyko pagražinti automobilio rankenas per trumpą laiką.

O mums, vyrams, „burbuliukų“ efektyvumas pasirodė šiek tiek skirtingas. Kita vertus, juk ir rankenos nebuvo identiškos.

Tamsiai raudonas gėrimas savo darbą atliko puikiai. Pirmoji rankena išties ėmė blizgėti po neilgo trynimo folija.

Oranžinio gėrimo poveikis – neblogas, bet kiek silpnesnis už raudonojo.

Trečia rankena taip pat puikiai nusivalė pilant gelsvą gėrimą iš žalio buteliuko.

Bandymas nuvalyti gilesnes rūdis

Tačiau kosmetinis „Hyundai“ pagražinimas – tik „gėlytės“. Jo detalės buvo pažeistos negiliai.

Antrajai eksperimento daliai pasiskolinome kolegės Redos „Toyota“, kuri žiemą šonu brūkštelėjo betoninį vazoną (vairavo ne Reda, o kitas vairuotojas – red. past.).

Šio automobilio slenkstis ir durelės per žiemą gavo sočiai druskos, todėl pasipuošė storu rūdžių sluoksniu. Automobiliui tikrai reikia remonto profesionaliose dirbtuvėse.

Tačiau Vita nusprendė patikrinti, ar, automobilio nepuošiantį rudą sluoksnį, bent šiek tiek padėtų panaikinti raudonas burbuliuojantis gėrimas.

Eureka! Nors po smūgio automobilio kėbulo reljefas ir komplikuotas, nors ne visus plyšelius lengva pasiekti lauko sąlygomis, po „grožio“ terapijos su kola kėbulas tikrai pagražėjo.

Išvada: mitas pasitvirtino

Žinoma, toks būdas niekad neatstos profesionalų rankų ir įrangos. Juk, tarkime, smėlio srove ir rūdžių rišikliu tikrai kėbulą galima nuvalyti žymiai greičiau ir kokybiškiau.

Tačiau mitas, kad burbuliuojantys gėrimai tinka autokosmetikai, pasitvirtino. O toks ir buvo eksperimento tikslas.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Audrius Gavėnas
(14)
(12)
(2)

Komentarai (1)