Nutylėta tiesa apie kontraceptikus: ką turėtų žinoti kiekvienas  ()

Grupė Vilniaus universitete dirbančių neuromokslininkų jau keliolika metų gilinasi į lytinių hormonų poveikį jaunų sveikų žmonių pažintinėms, kognityviosioms funkcijoms. Viena iš tyrimų krypčių yra hormoninės kontracepcijos įtaka žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu atliekamas hormoninės kontracepcijos poveikio moterų kognityvinėms funkcijoms tyrimas. Kuo tai svarbu ir kaip prie tyrimo galite prisidėti ir Jūs, papasakojo tyrėjų grupės vadovė docentė dr. Ramunė Grikšienė.

1960 m. pirmoji kontraceptinė tabletė buvo legalizuota JAV, o 1961 m. – Europoje. Nuo to laiko tabletės stipriai pasikeitė ir labai išpopuliarėjo. Šiuo metu daugiau nei 100 milijonų moterų visame pasaulyje naudoja hormoninę kontracepciją apsaugai nuo nepageidaujamo nėštumo ir/ar hormoninės kilmės sutrikimams gydyti.

Jos populiarumas auga ir Lietuvoje. 2011 metais publikuoto apibendrinančio tyrimo duomenimis, tarp moterų vartojančių kokį nors kontracepcijos metodą, 2004 metais hormoninę kontracepciją rinkosi 29 %, tuo tarpu 2009 metais - 59 % moterų.

„Populiariausia yra sudėtinė geriamoji kontracepcija. Tai reiškia, kad tabletėse yra dviejų pagrindinių moteriškų lytinių hormonų – estrogenų ir progesterono – sintetiniai pakaitalai.

Atlikdamos savo pagrindinę funkciją, t.y. apsaugą nuo nėštumo, tabletėse esančios medžiagos veikia du pagrindinius taikinius – smegenis ir lytinę sistemą. Veikimas smegenyse yra nukreiptas į pogumburį ir posmegeninę liauką (hipofizę), kurie yra pagrindiniai visų hormoninių sistemų, tame tarpe ir lytinės, reguliatoriai.

Šio poveikio pasekmė – sustabdyta natūralių lytinių hormonų sintezė. Neesant hormoninio signalo, moterų lytinėse liaukose nevyksta folikulų brendimas, tokiu būdu nesusiformuoja lytinių ląstelių pasiruošusių apvaisinimui. Visa bėda, kad šis poveikis neapsiriboja tik tais taikiniais, kur yra nukreiptas“, - aiškino R. Grikšienė.

Lytiniai hormonai, kaip ir sintetiniai jų pakaitalai, yra medžiagos, kurios tirpsta riebaluose. Tai reiškia, kad organizme nėra tokių barjerų, kurių šio medžiagos negalėtų įveikti. Ne išimtis ir smegenys.

„Natūraliai smegenyse yra daugybė vietų, kur lytiniai hormonai gali prisijungti ir daryti poveikį – nuo nervinių ląstelių kūnų iki neuronais „besirūpinančių“ glijos ląstelių, nuo sričių reguliuojančių vidaus organų (visceralines) funkcijas ir emocijas, iki sričių atsakingų už motyvaciją ir sprendimų priėmimus“, - pabrėžė mokslininkė.

Vartojant hormoninę kontracepciją poveikis dvejopas – viena vertus, sumažėjus natūralių hormonų kiekiui, nebelieka natūralaus šių hormonų poveikio visam organizmui, taip pat ir smegenims. Kita vertus, sintetiniai hormonų pakaitalai pasklinda organizme ir veikia savo ruožtu.

„Nors hormoninių tablečių, kūrimui ir tobulinimui dedamos didžiulės pastangos, jos vis dar nėra tobulos. Todėl jas vartojant stebimi ir šalutiniai efektai. Viena iš galimų šalutinio poveikio priežasčių - sintetinių medžiagų nespecifiškumas, t.y. šios medžiagos veikia ne tik tuos taikinius (receptorius), kuriems veikti jos yra sukurtos, bet ir kitų hormonų receptorius. Vieni iš tokių taikinių androgenų (vadinamų vyriškaisiais hormonais) receptoriai. Yra tyrimų, rodančių, kad dėl poveikio androgenų receptoriams, kai kurios hormoninės kontracepcijos priemonės gali turėti maskulinizuojantį poveikį“, - aiškino pašnekovė.

Pasak R. Grikšienės, hormoninė kontracepcija yra galinga priemonė žmonių populiacijos kontrolei. Tačiau, kaip bebūtų keista ir gaila tyrimų, kurie vertintų šios priemonės poveikį moterų centrinės nervų sistemos struktūrai ir funkcijoms, pasaulyje atlikta vis dar labai mažai.

„Smegenų struktūriniai tyrimai atlikti naudojant magnetinio rezonanso metodą atskleidė pilkosios medžiagos (ją sudaro nervinių ląstelių kūnai ir trumposios ataugos) skirtumus tarp hormoninę kontracepciją vartojančių ir nevartojančių moterų.

Tyrimai, vertinę hormoninės kontracepcijos poveikį moterų elgsenai ir centrinės nervų sistemos funkcijoms, atskleidė pakitusius prioritetus renkantis seksualinį partnerį, dažnesnes manipuliacijas stengiantis išlaikyti ryšį poroje, aštriau pasireiškiantį pavydą, pakitusias reakcijas į erotinio pobūdžio ir emocinius stimulus, pablogėjusį gebėjimą atpasakoti tekstą, pakitusius erdvinius gebėjimus ir pan.

Verta paminėti, kad pokyčiai ne visuomet buvo į blogesniąją pusę – kai kurie gebėjimai pagerėjo, dalis pablogėjo, arba skirtingų tyrimų duomenys parodė priešingus rezultatus.

Prieš keletą metų mūsų laboratorijoje atliktas tyrimas atskleidė, kad moterys, vartojančios androgeniško veikimo hormonines piliules pasižymėjo blogesniais rezultatais kalbinėse užduotyse ir prasčiau susidorojo su sunkiomis erdvinėmis užduotimis, nors nuo nevartojančių moterų nesiskyrė kitais parametrais - darbine atmintimi, nuotaika, asmenybės bruožais, išsilavinimo trukme, amžiumi“, - pasakojo tyrėjų grupės vadovė.

Šiuo metu startavo naujas projektas, kur bus vertinama ne tik kaip hormoninę kontracepciją vartojančios, nevartojančios moterys ir vyrai atlieka tam tikras užduotis, bet ir kaip kinta smegenų aktyvumas užduočių atlikimo metu.

„Smegenų aktyvumo vertinimui naudojame elektroencefalografijos metodą. Šio metodo esmė, kad žmogus, atlikdamas užduotį, dėvi specialią kepurę, kurioje esantys davikliai registruoja elektrinį aktyvumą daugelyje galvos paviršiaus vietų.

Elektrinis signalas smegenų ir galvos audinius įveikia ir daviklius pasiekia šviesos greičiu. Tai leidžia vykstančius procesus tirti su labai didele laikine skiriamąja geba. O ši savybė įgalina mus sudėtingą kognityvųjį procesą (pavyzdžiui, trimačio objekto įsiminimą ar manipuliaciją juo mintyse) suskaidyti į keletą smulkesnių subprocesų ir stebėti, kur, kaip greitai ir kaip stipriai pasireiškia jų sukeliamas nervinis aktyvumas.

Projektas sudarytas iš dviejų etapų – pirmiausia ištyrėme ir palyginome užduočių atlikimą ir elektrinį aktyvumą moterų, nevartojančių hormoninės kontracepcijos, ir vyrų grupėse. Atrinkome užduotis, geriausiai tinkančias mūsų išsikeltų klausimų sprendimui“, - paaiškino R. Grikšienė.

Šiuo metu pradedamas antrasis projekto etapas – tiriamos moterys, vartojančios hormoninę kontracepciją.

„Planuojame, kad tyrime jų dalyvaus ne mažiau kaip 60. Todėl kviečiame visas susidomėjusias hormoninės kontracepcijos vartotojas pasiskaityti apie mūsų tyrimą plačiau čia ir, jei atitinkate kriterijus, atvykti į mūsų laboratoriją“, - pakvietė tyrėjų grupės vadovė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Giedrė Armalytė
(21)
(11)
(10)

Komentarai ()