Skalūnų dujų gavybos pasekmė: paprastu žiebtuvėliu padegė upę (Video)  (5)

Vienas Australijos politikas padegė upę, kad atkreiptų dėmesį į metano dujas, kurios, jo teigimu, patenka į vandenį dėl šalimais vykdomos skalūnų dujų gavybos hidraulinio skaldymo būdu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žaliųjų partijai atstovaujantis Australijos parlamento narys Jeremy Buckinghamas (Džeremis Bakingemas) paprastu virtuviniu žiebtuvėliu uždegė metano burbulus Kvynslande, už maždaug 220 kilometrų nuo Brisbano.

Penktadienio vakarą „Facebook“ paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip politikas iš nuostabos atšoka ir nusikeikia aplink jo valtį šoktelėjus liepsnoms.

„Neįtikėtina. Deganti upė, – vaizdo įraše, kuris jau peržiūrėtas daugiu nei 2 mln. kartų, sakė J.Buckinghamas. – Neįtikėtina. Tai labiausiai neįtikėtinas dalykas, kurį man teko matyti. Tikra tragedija Mario-Darlingo baseine.“

Dėl susidariusios padėties jis apkaltino šalimai vykdomą skalūnų dujų gavybą hidraulinio skaldymo būdu.

Australija yra viena didžiausių pasaulyje dujų eksportuotojų, tačiau prieštaringai vertinamas hidraulinio skaldymo būdas susilaukė visuomenės kritikos kai kuriuose šalies rajonuose, nerimaujant dėl jo poveikio aplinkai.

Ūkininkai ir kiti žemių savininkai nerimauja, kad išgaunant dujas hidraulinio skaldymo metodu, kuomet uolienoms skaldyti naudojamas aukšto slėgio vanduo ir chemikalai, gali būti užteršti požeminiai vandenys.

Tačiau dujų gavybos pramonės atstovai teigia, kad šis metodas yra saugus. Kvynslande dujas išgaunanti kompanija „Origin Energy“ teigia stebinti Kondamaino upės burbuliavimą.

„Žinome apie nuogąstavimus dėl Kondamaino upės burbuliavimo, ypač užfiksuoto neseniai paskelbtuose vaizdo įrašuose, kuriuose rodoma, kad šios natūralios dujos yra degios, – išplatintame pareiškime sakė kompanija. – Mes suprantame, kad tai gali kelti nerimą. Tačiau tokie nuotėkiai nekelia grėsmės aplinkai ar visuomenės saugumui, žinoma, jeigu žmonės elgsis protingai ir atsakingai.“

Bendrovė teigia, kad tokie dujų nuotėkiai gali įvykti dėl kelių priežasčių, įskaitant natūralią geologiją ir sprūdis, sausros ir potvynių ciklų, taip pat dėl žmonių veiklos, įskaitant vandens gręžinių gręžimą ir dujų gavybą hidraulinio skaldymo būdu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(22)
(8)
(14)

Komentarai (5)