Paprasta kaip 2x2: kaip dvigubai pagerinti atmintį  ()

Kai kurie žmonės norėdami ką nors prisiminti bando galvoje kurti dainas ar matomoje vietoje klijuoti prirašytus lapelius, tačiau ekspertai turi kitokį pasiūlymą. Mokslininkai atrado, kad jei nupiešite tai, ką jums reikia prisiminti, prisiminsite dvigubai daugiau informacijos, nei užsirašę žodžius. Šis metodas padeda sukurti rišlesnes sąsajas, kurios geriau integruoja vizualinę, motorinę ir semantinę informaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes tyrėme skirtingas kodavimo strategijas, bet piešimas visada pirmavo,“- sakė Jeffrey'as Wammesas iš Vaterlo universiteto psichologijos departamento.

Mokslininkai teigia, kad piešimas prisiminti padeda geriau, nes susieja detalumą, vaizdinę informaciją ir motorinius veiksmus.

Tam, kad žodį paverstume vizualine reprezentacija, pirmiausia reikia apgalvoti to daikto detales, jį įsivaizduoti bei iš tikrųjų judinti rankas piešiant – užsiimti motorine veikla.

J.Wammesas ir jo komanda grupei studentų davė sąrašą paprastų, lengvai nupiešiamų žodžių – pavyzdžiui kriaušė ar balionas.

Dalyviai per 40 sekundžių turėjo piešti ar rašyti žodžius.

Kai studentai tai baigdavo, jie turėjo klasifikuoti muzikinius tonus, kad būtų sunkiau prisiminti žodžius.

Mokslininkai tada paprašė studentų per 60 sekundžių prisiminti kuo daugiau žodžių iš sąrašo.

Pasinaudoti gali visi

Būtent tada paaiškėjo, kad piešimas yra pranašesnis už rašymą.

„Dalyviai atsiminė dvigubai daugiau pieštų žodžių,“- teigė J.Wammesas.

Rezultatai nepasikeitė ir kitose eksperimento dalyse – kai studentai pakartotinai piešė žodžius ar prie rašytinio teksto pridėjo vizualinių detalių, pavyzdžiui šešėlių.

Tyrimas taip pat įrodė, kad piešimas žodžius leidžia prisiminti geriau, nei fizinių savybių rašymas, įsivaizdavimas ar žiūrėjimas į objektų paveiksliukus.

„Reikia paminėti tai, kad piešinių kokybė nebuvo svarbi, todėl piešimo strategija gali pasinaudoti visi – ne tik tie, kas turi meninių gebėjimų, – sakė J.Wammesas. – Piešiantieji žodžius prisiminė daug geriau – net jei piešiniui skyrė vos 4 sekundes.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(59)
(2)
(57)

Komentarai ()