Neįtikėtini vandens gyvūnai nustebino net mokslininkus: savaime atsiaugino dalį apatinio žandikaulio bei dalį smegenų (Video)  (1)

Paslaptingi vandens padarai aksolotliai iš tiesų yra uodeguotieji varliagyviai, pasižymintys ne viena įdomia savybe. Juos nesunkiai galima auginti ir namuose – akvariume.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Aksolotliai įdomūs tuo, kad tai yra lervinė meksikietiškos ambystomos stadija“, – sako Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro mokytoja Sondra Jonceva. Tačiau ir tokioje vystymosi stadijoje aksolotliai sugeba daugintis.

Tiesa, yra užfiksuota retų natūralių atvejų, kai aksolotliai perėjo į suaugusiųjų stadiją ir galėjo gyventi sausumoje. Mokslininkai nustatė, kad metamorfozę galima sukelti jodo arba tiroksino hormono injekcijomis.  

Aksolotliai taip pat turi unikalią savybę atsiauginti prarastas kūno dalis – ne tik galūnes, bet ir organų dalis. Mokslininkai stebėjo, kaip per kelis mėnesius tokie gyvūnai atsiaugino dalį apatinio žandikaulio bei dalį smegenų. Atsiaugintos kūno dalys tapo vėl funkcionalios.

Plačiau apie aksolotlius ir jų auginimą namuose – laidos „Mūsų gyvūnai“ reportaže.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(10)
(5)
(5)

Komentarai (1)