Entuziastai nepasiduoda: kviečia visus padėti patikrinti, ar paslaptingą žvaigždę supa ateivių kurta struktūra  (1)

Nuo Žemės 1480 šviesmečių nutolusi žvaigždė KIC 8462852 (draugams – „Tabby žvaigždė“) jau senokai domina mokslininkus ir kursto internautų vaizduotę neįprastais signalais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kartais žvaigždė pritemdavo iki 20 procentų – per daug, kad tai būtų galima aiškinti planetos praskriejimu. Kai kurie spekuliavo, kad pritemimą galėjo sukelti milžiniškos kometos, o galbūt ir didžiulis ateivių sukurtas darinys. Vis dėlto joks paaiškinimas kol kas nesutapo su mokslininkų turimais duomenimis. Tiesa, jau buvo skelbta, kad gal nėra ir ką aiškinti - tiesiog užfiksuoti matavimų triukšmai tėra aparatūros atnaujinimo pasekmė.

Nežiūrint to, entuziasmas surasti kažką netikėto neblėsta. Dabar, siekdami surinkti daugiau duomenų apie žvaigždę, mokslininkai finansavimo ieškos platformoje „Kickstarter“, rašo popsci.com.

Gauti prieigą prie geriausių Žemės teleskopų sunku. Kadangi visi astronomai nori jais naudotis, reikia pildyti paraiškas ir laukti eilėje. Net ir gavę galimybę naudotis teleskopais mokslininkai kartais gali tai daryti vos keletą valandų ar dienų, o išsamiems stebėjimams tiek laiko nepakanka.

Jeilio universiteto astronomė Tabetha Boyajian norėtų surinkti pinigų nuolatinio žvaigždės stebėjimo sistemos įrengimui.

Anksčiau mokslininkų komanda dirbo su privačiu Las Cumbres observatorijos teleskopų tinklu, sudarytu iš įvairiose pasaulio vietose esančių teleskopų, kurie leidžia matyti planetas bet kurioje dangaus vietoje. T.Boyajian gavo galimybę prisijungti prie tinklo ir stebėti mįslingą žvaigždę 200 valandų iki vasaros pabaigos.

Tačiau finansuoti stebėjimų po vasaros mokslininkai negali, todėl „Kickstarter“ platformoje prašo 100 tūkst. dolerių. Tai leistų žvaigždę nepertraukiamai stebėti visus metus po kelias valandas kiekvieną naktį.

Tiek laiko užtektų pamatyti dar vienam žvaigždės užtemimui. Jei žvaigždė ir vėl užtems, mokslininkai galėtų tiksliau nustatyti, kaip dažnai tokie užtemimai vyksta, kiek šviesos sugeria ir, galbūt, kas užtemimus sukelia.

Jeigu KIC 8462852 šviesa užtemsta dėl kometų, mokslininkai tikisi aptikti ir iš žvaigždės skleidžiamus papildomus infraraudonuosius spindulius. Ateivių megastruktūros hipotezę galėtų pagrįsti neįprasi radijo ar kiti signalai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(4)
(16)

Komentarai (1)